fbpx
MediuPescuit

Fostul guvernator ARBDD, Lucian Simion, ales președintele Consiliului Consultativ al ARBDD

Azi, la Sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Județean Tulcea a avut loc o nouă consultare publică privind măsurile propuse prin proiectul „Revizuirea Planului de management și a Regulamentului RBDD” în cadrul ședinței Consiliului Consultativ de Administrare al Rezervației Biosferei Delta Dunării. 

Încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare încă din vara anului 2019, proiectul are o valoare destul de consistentă respectiv de 43.529.702,20 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 42.472.421,80 lei (37.000.246,88 lei este din FEDR și 5.472.174,92 lei din Bugetul Național), echivalentă cu 97,5711% din valoarea totală eligibilă aprobată.

În prima parte a consultării au avut cuvântul cercetătorii care au prezentat, mai mult sau mai puțin succint, obiectivele specifice ale proiectului precum și rezultatele obținute până acum, însă, așa cum a ținut să puncteze și guvernatorul ARBDD, Teodosie Gabriel Marinov, ”vocea oaamenilor” ar fi trebuit mai degrabă ascultată.

Iar ”oamenii”, pe rând, de la Valentin Sidorencu, primarul comunei Sf. Gheorghe și până la Dan Verbina, președintele Federației Organizațiilor de Producători de Pește din Delta Dunării și-au spus cuvântul. În esență, cel mai bine a concluzionat primarul din comuna Sf. Gheorghe: ”Iar o să avem un plan de management în care o să se pună că o să se facă și o să se dreagă, dar la Sf. Gheorghe a mai rămas doar intravilanul localității să îl declarați zonă protejată că în rest nu avem voie să facem absolut nimic”.

Discuțiile despre stocurile de pește din Delta Dunării, aflate într-un declin accentuat, despre colmatarea canalelor și despre faptul că din această cauză peștele nu mai are nicio șansă în fața păsărilor ihtiofage sau despre taxele de acces în deltă pentru turiști nu puteau nici ele lipsi de la o astfel de consultare publică.

Și pentru că au fost prezenți aproape toți membrii Consiliului Consultativ, ce prilej mai bun se putea găsi pentru alegerea unui președinte al acestui Consiliu Consultativ de Administrare al Rezervației Biosferei Delta Dunării? Așadar, de azi, noul președinte al acestui consiliu consultativ în care au mai fost incluși de azi, la cerere, încă opt membri este un fost guvernator al ARBDD: Lucian Simion!

Cât de des se va întruni acest consiliu consultativ și cât de transparent va fi cu presa rămâne de văzut în următorii patru ani …

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE