fbpx
Tulcea

George Şişcu, deputat PNL – Școala trebuie să formeze caractere, nu vânători de note!

Un elev care obține media peste 9.50 la Evaluarea Națională nu mai este sigur că va fi admis la liceul sau colegiul dorit, pentru că ultima medie de intrare poate ajunge la 9.70 sau chiar mai mult în unele cazuri. O asemenea situație este aberantă! Cum poți să îi spui unui adolescent care a avut media 9.70 că nu a intrat la școala pe care și-o dorește, când el a fost atât de aproape de nota maximă?
De ani buni există o goană continuă după notele mari în timpul anilor de studii. O notă de 8 la o anumită materie poate deveni o adevărată tragedie, pentru că strică media finală la obiectivul respectiv. Intrarea elevilor la liceu este viciată de mediile foarte mari obținute în timpul anilor de studii.

Ministrul Educației recunoaște că există anomalii și spune că analizează dacă trebuie ținut cont la Evaluarea Națională de media notelor din gimnaziu.

Consider, la rândul meu, că este necesară o analiză serioasă. Chiar dacă au existat modificări după modificări la Legile Educației și nu am prea avut parte de stabilitate în acest domeniu nu putem lăsa lucrurile la voia întâmplării. Ne putem trezi la un moment dat că vor fi mai mulți candidați cu media 10 decât număr de locuri disponibil! Ceea ce este aberant.

Din păcate, notele din timpul anului de studiu și-au pierdut adesea din relevanță, dovadă că apar diferențe uriașe între notele la examene și cele din gimnaziu.

Școala trebuie să devină locul în care copiii sunt educați pentru viață, nu doar spațiul în care doar nota contează. Sigur că orele de curs presupun un bagaj de cunoștințe care trebuie asimilate, dar în același timp ar trebui să fie locul unde se formează caractere și se modelează personalitatea unui tânăr. Elevul trebuie încurajat să creeze și să inoveze, dar mai ales să fie curios și să întrebe. Nu ne dorim să formăm elevi-roboței, ci tineri care vin cu plăcere la ore. Concurența trebuie încurajată, dar în același timp avem nevoie de o dezvoltare armonioasă a tinerilor.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE