fbpx
Ştirea zilei

Incendiu la Beştepe i-a povocat arsuri unui bătrân de 85 de ani

În jurul orei 12:10, salvatorii Detașamentului de pompieri Tulcea au fost solicitați să intervină în localitatea Beștepe pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.
La faţa locului s-au deplasat de urgență două echipaje specializate de stingere și un echipaj de prim ajutor SMURD.
La sosirea echipajelor profesioniste de stingere, incendiul se manifesta cu flacăra și degajare de fum dens în bucătăria locuinței cu risc de extindere a arderii, însă pompierii militari au intervenit prompt și au lichidat incendiul în limitele găsite fiind salvată locuința.
Incendiul s-a produs în momentul schimbării buteliei de aragaz, din cauza folosirii flăcării deschise pentru verificarea etanșeității instalației. Urmare a acestei acțiuni, o persoană de sex masculin, proprietarul în vârstă de 86 ani a suferit arsuri de gradul I pe față și membrele superioare. Acestuia i-au fost acordate îngrijiri medicale de către echipajul SAJ prezent la fața locului și apoi transportat la spital.

Deoarece explozia unei butelii de aragaz poate avea, deseori, urmări catastrofale, revenim cu un set de reguli ce trebuie respectate:

📌Nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;

📌Nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;

📌Nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;

📌Nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;

📌Nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).

‼️ Este strict interzis efectuarea etanșeității cu flacără deschisă, deoarece aceasta poate conduce la accidente grave!

La schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun.

În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul persoanei juridice distribuitoare.

De asemenea, recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie!

În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.

Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!

În cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:

📌se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

📌nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.

În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare.

Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de G.P.L., se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.

După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button