fbpx
Timp liber

Iohannis vine în Delta Dunării cu prilejul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua vineri, 1 septembrie 2023, o vizită în Delta Dunării, cu prilejul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD). Vizita președintelui României este cu atât mai surprinzătoare cu cât anul acesta, poate și din lipsa fondurilor, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării nu va fi sărbătorită cu fast, ba dimpotrivă în austeritate, printr-un proiect de eliberare a unor alevini de sturioni în apa Dunării la Isaccea, în colaborare cu INCDDD. Atât s-a putut! 

Fiind un iubitor de excursii, prima oprire a președintelui , conform informațiilor din agenda sa pentru ziua de mâine, va fi la Complexul Somova Paecheș, în jurul orei 13. Apoi programul său va continua la Satul Pescăresc Tradițional din Tulcea unde se va întâlni și cu autoritățile locale.

Pentru  weekend nu e anunțat nimic, dar e posibilă o plimbare cu barca și un borș de pește, de ce nu sâmbătă la Jurilovca!

Mai jos reproducem comunicatul Administrației Prezidențiale cu privire la această vizită în Delta Dunării a președintelui României, un comunicat scris cu ”limba de lemn” a textelor din pagina 2 a ziarului Scînteia, anul 1979.

 

Prin varietatea deosebită a florei și a faunei, Delta Dunării este un obiectiv de interes major pentru biodiversitatea națională și internațională. Vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a Președintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversității și limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel național și internațional. Obiectivele legate de protejarea florei și faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială și economică a comunităților care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilității, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani și cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecințe – perioade lungi de secetă, deteriorarea calității apei și scăderea rezervelor de pește – pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum și bunăstarea comunităților care trăiesc în regiune.

Din această perspectivă, vizita Președintelui României are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările pe care le întâmpină Delta și la mobilizarea actorilor relevanți în implementarea unor măsuri optime. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni, la Tulcea, cu autorități centrale și locale, reprezentanți ai mediului științific și neguvernamental, pentru că protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenențe politice și de priorități pe termen scurt.

Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Convenției Ramsar. De asemenea, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE