Ziua Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă încheierea Sărbătorilor de Iarnă, deschise la Sfântul Nicolae. Sărbătoarea mai e cunoscută şi sub numele de „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Sfântul este considerat protectorul pruncilor. Cei ce ţin sărbătoarea speră să aibă copii sănătoşi, fără boli. Se spune că această zi e una a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. Cei care serbează această zi speră ca gospodăriile lor să fie ferite de foc şi animalele – de fiare sălbatice și boli.
În ziua Sfântului Ioan Botezătorul fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în timpul anului.
Dintre românce, peste 300.000 poartă numele Ioana, şi 140.000 pe cel de Ionela. Peste 11.000 se numesc Nela şi peste 6.000 poartă numele Ionelia. În privinţa bărbaţilor, peste 400.000 poartă numele Ion, peste 500.000 pe cel de Ioan, iar peste 320.000 se numesc Ionuţ. Sunt aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 ce se numesc Nelu sau Ionică.
** * După cum aflăm din Vechiul Testament, Sfântul Ioan Botezatorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut. Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Însuși faptul că numele nu a fost pus în mod liber de către parinți, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil, denotă ca în numele lui Ioan este prevazută o misiune specială: să le vestească oamenilor venirea Domnului.