fbpx
Ştirea zilei

Mare … brânză: Primarul Ilie anunţă, pe Facebook, demisia consilierului Caraman

Un tulcean, cunoscutul dramaturg şi om politic Ştefan Caraman, a fost azi subiect în agenda presei centrale. Nu pentru vreo nouă „Scrisoare către Rita” sau vreun nou „Blues” ci pentru o nefericită postare pe pagina sa de socializare, care a şi fost, de altfel, ştearsă ulterior. 

Opinia exprimată de persoana publică Ştefan Caraman, pe pagina sa şi nu pe contul personal, a provocat imediat o serie de comentarii şi a captat atenţia jurnaliştilor care s-au grăbit să condamne cele scrise de acesta. Într-un fel, când eşti persoană publică iţi asumi tot ceea ce emiţi spre publicul larg, în calitatea ta oficială. Pe contul personal, în teorie, e altă poveste …

Prin urmare, a contat mai mult faptul că Ştefan Caraman este consilierul primarului municipiului Tulcea şi nu faptul că, în calitatea sa de dramaturg, acelaşi Ştefan Caraman a scris şi altele şi mai şi, e adevărat pentru publicul acela care plăteşte pentru a-i citi cărţile sau pentru a-i vedea piesele de teatru.

Din păcate pentru el nu este primul gest de acest fel şi tot din păcate asocierea celui ce scrie pe pagina de Facebook având acelaşi nume cu locul de muncă este „taxată” de presă.

Din punct de vedere politic, cei de la PNL s-au lepădat imediat de Ştefan Caraman printr-o postare, unde altundeva decât pe pagina de Facebook PNL Tulcea.

Cine a vorbit în numele PNL Tulcea nu ştim şi probabil nu vom şti niciodată, deşi avem o vagă bănuială. Ce ştim însă cert şi este chiar public e că primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, totodată actual şi viitor preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Tulcea, şi-a asumat o postare, unde altundeva decât pe pagina sa de Facebook (noua modă a liberalilor tulceni de a comunica public, probabil şi între ei îşi vorbesc pe facebook sau whatsapp – n.n.) prin care anunţă, mare … brânză (pentru cunoscători – n.n.), că Ştefan Caraman şi-a prezentat demisia.

Legat de această „chestiune a zilei” care s-a încheiat cu o demisie i-am solicitat un punct de vedere şi împricinatului, sub forma unor întrebări transmise pe email, la care Ştefan Caraman a avut bunăvoinţa să răspundă foarte prompt.

Domnule Caraman, postarea dumneavoastră despre o vicecampioană olimpică a atras o serie de comentarii ostile. Vă aşteptaţi sau mai bine spus v-aţi asumat acest lucru?

Şfefan Caraman: Postez rar lucruri legate despre nu ştiu ce eveniment social sau care suscită interes, aşadar nu o fac ca să-mi atrag fani ci doar pentru că simt nevoia să mă exprim; unele comentarii au fost ostile, altele nu; fiecare în funcţie de ce a înţeles fiecare din ea.

Aţi fost acuzat de misoginism ca urmare a postării. Are sens?

Şfefan Caraman: Dacă în locul sportivei era un sportiv aveam aceeaşi opinie; aceasta s-a referit strict la gestul ei şi nu la sexul pe care îl are; eu nu am opinii negative legate de femei, nu aş avea cum pentru că sunt un admirator al lor; dar astăzi, când definiţiile s-au relativizat atât de mult încât fiecare crede orice despre cuvinte şi semnificaţia lor, nu mă mai mira nimic.

Pentru o „Românie Normală” ce este mai grav: lipsa de respect faţă de un ministru, fie el şi al Sportului, sau lipsa fondurilor alocate pentru sport?

Şfefan Caraman: Hai să luăm aşa: în primul rând domnul Novak este campion olimpic, probabil şi amic al doamnei Popescu, în mod cert coleg; nu te comporţi aşa faţă de un coleg, nu e sportiv; apoi, în sistemul meu de valori, un campion olimpic este adevăratul campion, e titlul suprem; în acelaşi sistem de valori campionul olimpic e un semizeu, e Ivan, e Nadia, e Vaştag, adică omul e la acelaşi nivel cu titlul. Ana Maria Popescu a rupt acest echilibru, iar în mine a produs o mare dezamăgire; mai ales că am urmărit toate meciurile de la Olimpiada asta şi la cele trecute şi m-am bucurat de succesele ei; când însă acasă vine nu o campioană ci o doamnă tulbure la minte şi la gest, nu am cum să fiu bucuros; cum să mai crezi în Olimpism, după comportamentul sportivei campioane, cum? Referitor la bani, chiar azi GSP a publicat un articol din care reiese că federaţia de sabie e pe locul 3 la finanţările primite de la MTS. adică peste handbal, baschet, înot, gimnastică, etc. în plus sportivii sunt pe la ministere (MAPN, MI), aşa că se aleg cu un trai bun pe toată viaţa; evident, meritat, căci nu se pune din discuţie asta; dar nu ştiu dacă tocmai de aici trebuia să vină revednicarile; alocarea banilor în sport probabil nu e cea mai echitabilă din univers, şi neavând informaţii de la sursa n-aş vrea să mă exprim; ştiu doar, sau văd, federaţii în care preşedinţii se iau la bătaie, în care se fac puciuri şi tot soiul de minuni; dacă aţi fi statul aţi băga banii în aşa ceva? întreb

V-aţi prezentat demisia sau vi s-a cerut demisia?
Şfefan Caraman: A fost un act unilateral.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button