Minorităţi

Mesaj al deputatului Silviu Feodor cu ocazia Zilei Constituţiei

Astăzi, 8 decembrie 2021, se împlinesc 30 de ani de la aprobarea în 1991 a Constituției țării noastre prin referendum. Legea Fundamentală a României a reprezentat un moment de cotitură și pentru organizațiile minorităților naționale.
Conform articolului 4 din Constituție, ,,România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor ei, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie…”.
Suntem mândri că juristul Echim ANDREI, primul deputat, în perioada 1990 – 1992, din partea Comunității Rușilor Lipoveni din România în Parlament, liderul de atunci al grupului parlamentar al minorităților naționale (altele decât cea maghiară) din Adunarea Deputaților, a fost membru în Comisia Constituantei pentru redactarea proiectului de Constituție a României. Deputatul Echim Andrei a fost promotorul prevederii din Constituție privind accesul organizațiilor minorităților naționale în cel mai înalt for legislativ al țării. Comisia de redactare a Constituției era condusă de profesorul Antonie IORGOVAN, iar juristul Echim ANDREI a insistat să fie statuat în Constituția României dreptul minorităților naționale de a avea reprezentanți în Parlament.
Primul nostru deputat Echim Andrei a fost și cel care a conceput și redactat primul Statut al Comunității Rușilor Lipoveni, actul juridic de bază pentru înființarea asociației etnice.
Aniversarea de astăzi a Constituției României este o adevărată sărbătoare!
Trebuie să apărăm valorile fundamentale înscrise și să prețuim Constituția pentru că aceasta ne aparține și ne reprezintă!
Deputat Silviu FEODOR,
Președintele CRLR
Back to top button