fbpx
Ştirea zilei

Ministrul Mediului a venit la Tulcea să inaugureze o stație de monitorizare a sturionilor

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat azi, joi, 20 iunie 2024, o vizită de lucru în  județul Tulcea după ce a petrecut, tot la Tulcea, dar aseară, cu cei de la Regia Națională a Pădurilor, Ziua Silvicultorului. Asta pentru că pentru cei mai mulți dintre participanții la Ziua Silvicultorului de la Tulcea, veniți din toate pădurile țării, câte au mai rămas, nu a fost o aniversare ci mai degrabă o petrecere până în zori. Dar cine suntem noi să-i judecăm pe cei sub a căror măiastră administrarea România a fost efectiv defrișată? 

Trecând la lucruri mai serioase, în compania actualului guvernator al ARBDD despre care nu prea a auzit nimeni cam cu ce se ocupă de când a fost numit în funcție, ministrul Mircea Fechet a participat pe faleză la inaugurarea festivă a unei stații de monitorizare a peștilor migratori. Festivă fiindcă proiectul „Dezvoltarea Stației de monitorizare a peștilor migratori: sturioni și scrumbie – Isaccea”, foarte generos bugetat cu peste 55 de milioane de lei (adică circa 10 milioane de euro), s-a cam inaugurat demult fiind funcțional de ceva vreme la Isaccea, dar cum nu era nimic de arătat ministrului, pontonul de 10 milioane de euro a fost adus la Tulcea spre a fi inaugurat de ministru.

Numai ideea de monitorizare din titlul acestui proiect îți dă senzația că ar mai fi ceva de monitorizat în materie de resursă piscicolă în Delta Dunării numai că asta poate păcăli doar miniștri care bifează câte o astfel de vizită de lucru o dată pe mandat. Cei care trăiesc în Delta Dunării văd cum de la an la an resursa piscicolă e tot mai redusă iar cei care chiar ar trebui să facă ceva pentru refacerea stocurilor de pește prin repopulare și-au dovedit până acum ”competența”!

Așa cum se vede și din imaginea alăturată, ministrului i-a fost înmânat un lighean cu șapte exemplare de sturioni rămase din totalul celor circa 25.000 de puieți de păstrugă care au făcut obiectul repopulărilor din timpul proiectului la stația de la Isaccea. Depă care au urmat declarațiile publice, transmise live și pe pagina de FACEBOOK a ministerului.
”M-am bucurat să fac astăzi o vizită și la Stația de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene, în cadrul unui proiect finanțat prin POIM. Am avut bucuria să eliberez câteva exemplare de sturion în Dunăre. Sturionul este specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, speciile de sturion fiind specii protejate. Garda Națională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol. Sper ca la sfârșitul zilei să putem concluziona că toate proiectele evoluează așa cum ne dorim, că nu vom pierde banii europeni și că ne atingem obiectivul zilnic, acela de a ne asigura că Delta e într-o stare mai bună decât am găsit-o la început”, a transmis, de pe faleza din Tulcea, ministrul Mircea Fechet și parcă, minune!, deodată toate problemele deltei s-au rezolvat!
Programul ministrului la Tulcea a continuat cu încă trei obiective importante pe care le menționăm așa cum ni s-au transmis de către comunicatorii săi:
  • zona reconstruită ecologic în 2015 din Carasuhat /Mahmudia;
  • zona lacului Uzlina – zonă propusă de decolmatare prin proiect PNRR;
  • canal centura Furtuna, zona de reconstrucție ecologică realizată prin proiectul “Salvați nurca europeană!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE