Tulcea

Noutăţi din Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

- declaraţie politică a senatorului Costel Vicol, Alianţa USR PLUS

Ieri, 15 aprilie 2021, în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi am analizat împreună cu colegii mei, memoriul Asociației Help Autism privind problemele cu care se confruntă persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA) și tulburări de sănătate mintală asociate.
Problemele semnalate au fost:
▪Lipsa accesului persoanelor cu TSA la intervențiile de abilitare/reabilitare;
▪ Nefinalizarea procedurii de elaborare și avizare a Planului național pentru autism;
▪Lipsa de coerență legislativă în domeniul autismului;
▪Discriminarea copiilor și elevilor cu CES (cerințe educaționale speciale) în raport cu cei tipici, la reglementarea condițiilor și scenariilor de desfășurare a activităților cu prezența fizică în unitățile de învățământ.
Știu că procesul de asistență pentru pregatirea și integrarea în viața socială a copiilor cu TSA presupune un drum care se întinde pe o perioadă lungă de timp din viața familiei. Pe de altă parte, în această perioadă, pot apărea elemente neprevăzute (pandemie, situații financiare dificile, boli etc) care pot întrerupe accesul copilului la ședințele de terapie.
De aceea, eu personal consider că este important orice sprijin pentru familie, dar și pentru copiii cu asemena probleme, atât pentru perioada de întrerupere a școlii/terapiei, dar și după aceste perioade de întrerupere, când se reia terapia. Cred că implicarea părintelui în procesul de recuperare al copilului este foarte important!
În cadrul grupului de lucru comun vom analiza solicitarea Asociației HELP Autism și propunerile privind modificarea legislației și vom face tot posibilul pentru adaptarea cadrului legislativ în acest domeniu.
Costel VICOL
senator USR PLUS Tulcea
Back to top button