fbpx
Ştirea zilei

Nu e păcăleală! De a 1 aprilie alte concedieri la ALUM!

Începând cu ziua de luni, 1 aprilie 2024, alți 86 de salariați de la ALUM SA vor intra în preaviz de 20 de zile iar pe data de 9 aprilie de la ora 10.00 vor primi servicii de preconcediere de la reprezentanții AJOFM Tulcea.

Este cel de-al patrulea val de concedieri colective de la ALUM SA care a mai concediat colectiv în ultimii doi ani peste trei sute de angajați: în august 2022 un număr de 82 de salariați din care doar 21 au intrat în șomaj iar restul și-au găsit de muncă la alți angajatori, apoi în noiembrie 2022 când au fost concediați nu mai puțin de 299 de salariați din care majoritatea adică 188 au intrat în șomaj și, ultima dată în noiembrie anul trecut când au fost concediați 55 de salariați din care 34 au intrat în șomaj.

Noi am fost notificați de conducerea ALUM că se va face o nouă concediere colectivă pentru un număr de 86 de salariați și pentru un număr de 83 dintre aceste persoane s-au solicitat servicii de preconcediere. Mergem pe data de 9 aprilie de la ora 10 la ALUM, le facem un chestionar pentru a afla dacă își caută un loc de muncă similar în Tulcea, în țară sau în străinătate și le prezentăm oferta de locuri de muncă vacante, le prezentăm și oferta de cursuri de calificare și recalificare și astfel încercăm să avem cât mai puține persoane care să primească indemnizația de șomaj.” a declarat Cristian Denuși, directorul AJOFM Tulcea.

Din păcate ultimele două valuri de disponibilizări au arătat, cât se poate de limpede că mulți dintre foștii salariați de la ALUM cu greu își găsesc de lucru în Tulcea, dovadă numărul mare de șomeri indemnizați. Cu toate acestea un angajator serios din Tulcea care oferă și salarii foarte bune s-a arătat interesat să preia o parte dintre salariații de la ALUM însă după perioada de preaviz și după ce se vor acorda plățile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.

Avem un contract colectiv de muncă semnat cu patronatul ce asigură salariaților ce fac obiectul concedierilor colective un pachet de compensații financiare care ajung în medie la 8-9 salarii primite în ultimul an. Nu este o compensație financiară nici mare, nici mică, însă dacă pentru operatorii din uzină le va fi mai greu să își găsească un alt loc de muncă fără o recalificare, pentru sudori și mecanici deja sunt oferte de la un subcontractor din șantierul naval care i-ar vrea pe toți. La fel de ușor le va fi și celor de la personalul TESA și mai ales inginerilor să își găsească un loc de muncă nou în Tulcea sau altundeva în județ sau în țară ori în afara țării.”  a declarat Adrian Darie, președintele Sindicatului Liber Alum.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE