fbpx
Tulcea

Pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, a fost abrogată de Senat

activitate politică a senatorului Costel Vicol, Alianța USR PLUS Tulcea

Ieri la Senat s-a adoptat inițiativa PNL – USR privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților, prevedere care fusese introdusă în lege în 2018 de către PSD. Comisia juridică din Senat a respins cu majoritate de voturi, propunerea legislativă prin care se reglementa posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.
Este vorba despre Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.
Potrivit expunerii de motive, de pensia de serviciu ar fi beneficiat, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională, cu o vechime între 20-25 de ani numai în aceste funcţii.
Dispoziţia ar fi avut ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători şi procurori, situaţie cu un impact major asupra bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor.
Această situație corelată cu insuficienţa numărului magistraţilor, punea în primejdie calitatea şi eficiența actului de justitie, dar și respectarea principiului soluţionării cauzelor într-un termen rezonabil.
Astfel că, pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, a fost abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională.
A fost remediată modificarea nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiției și care le permitea judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani.
Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o țară în care majoritatea oamenilor ies la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deși fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv.
Prin votul senatorilor și adoptarea legii, se revine practic la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar și predictibil.
Senatul a fost forul decizional în acest caz. Camera Deputaților adoptase tacit această inițiativă legislativă.
Costel Vicol, senator Alianţa USR PLUS Tulcea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE