fbpx
EducaţieŞtirea zilei

Pentru peste 26.000 de școlari și preșcolari tulceni azi a sunat din nou clopoțelul!

Cursurile anului școlar 2024-2025 au început azi, 9 septembrie, pentru un număr de 26.221 preșcolari și școlari tulceni, cei mai mulți dintre ei fiind la ciclul primar. La nivelul județului Tulcea avem 21 de grupe de antepreșcolari cu 344 de antepreșcolari, în timp ce la ciclul preșcolar (grădinițe) avem 238 de grupe cu 4054 de preșcolari. Un semn bun pentru viitorul sistemului de învățământ tulcean este acela că la ciclul primar avem nu mai puțin de 438 de clase cu 8242 elevi iar la ciclul gimnazial avem 361 de clase cu 6787 de elevi. Altfel spus, circa 15.000 dintre elevii județului sunt la școli generale în toate unitățile administrativ teritoriale ale județului. În ceea ce privește învățământul liceal și profesional aici semnele nu sunt tocmai bune în sensul că mai puțin de 1000 de elevi au ales școala profesională în locul liceului care, în mare parte a cazurilor, aduce în societate absolvenți fără bacalaureat, deci necalificați. Azi la Tulcea încep școala 5283 elevi din 212 clase.  În fine, la Tulcea mai avem și 416 elevi care urmează cursuri post liceal sau ale programului A doua șansă, în total 108 elevi.

Inspectorul școlar general Viorica Pavel la Nalbant, inspectorul școlar general adjunct Constantin Coca la Dăeni și inspectorul școlar general adjunct Mioara Ranciu la Mihail Kogălniceanu au participat la festivitățile de deschidere a anului școlar marcând startul unui nou an educațional care va dura 36 de săptămâni, până pe 21 iunie 2025.

”Începutul anului școlar 2024-2025 stă sub semnul încrederii, al dorinței comune de a depăși orice obstacol. Începând de astăzi, învățământul tulcean va dovedi încă o dată că este pregătit să facă față provocărilor. Am demonstrat că avem capacitatea să ne adaptăm rapid, iar prin eforturile echipei părinți-cadre didactice-elevi vom găsi soluții, și de acum încolo, pentru tot ce ne propunem să împlinim.
În aceste momente, mai mult ca oricând, școala este a noastră, a întregii comunități. Sprijinul părinților, implicarea autorităților locale, susținerea din partea societății civile constituie repere de echilibru în acest an școlar. Numai prin contribuția tuturor școala va deveni un climat de siguranță, fundamental pentru educarea și formarea copiilor și a tinerilor noștri. Mesajul meu se adresează tuturor celor care înțeleg cât de important este să facem front comun și să avem încredere că educația își va păstra coerența și calitatea.
Pășim într-un nou și inedit an școlar. Pășim împreună: părinți, dascăli, copii. Alături unii de ceilalți, mergem pe drumul care va consolida și mai mult un parteneriat viabil, care să le ofere tinerilor un model de acțiune socială, responsabilă, îndreptată spre identificarea de soluții eficiente. Într-o societate cu o dinamică fluctuantă, într-un context care ne va testa capacitatea de colaborare și de adaptare, modul în care am ales să parcurgem acest drum va defini formarea societății noastre de mâine.
Elevilor le cer să aibă încredere în munca oamenilor de la catedră, în misiunea școlii, să respecte regulile instituite pentru păstrarea sănătății lor și a celor din jurul lor. Le cer să ne fie parteneri, astfel încât să le putem oferi tot sprijinul pentru ceea ce vor avea de realizat ca un început sau ca o continuare firească a devenirii lor. 
Mult succes și multă sănătate!” , a transmis inspectorul școlar general Viorica Pavel.

Structura anului școlar

Prima etapă, sau modulul 1, se va încheia pe 25 octombrie, după care toți elevii vor beneficia de o vacanță de o săptămână, similară tradiționalei vacanțe de toamnă care anterior era rezervată doar ciclului primar.

Organizarea este bazată pe cinci module de cursuri, separate de cinci vacanțe. Această structură modulară, introdusă și în anul precedent, permite o mai bună organizare a timpului școlar pentru elevi, părinți și profesori. „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura până pe 30 mai 2025, cu câte cinci zile consecutive de activități, iar unitățile de învățământ decid în care dintre module să integreze aceste programe.

Noutăți și reguli pentru noul an școlar

O serie de schimbări importante vizează disciplinarea elevilor. Acum, sancțiunile pot include retragerea burselor școlare, mutarea disciplinară la altă clasă, suspendarea, exmatricularea sau chiar plasarea într-o sală de detenție. Totodată, școlile au dreptul de a interzice complet folosirea telefoanelor mobile în incinta instituției, prin regulamentele interne.

Calendarul anului școlar 2024-2025

Anul școlar este organizat în intervale precise de cursuri și vacanțe. Iată structura pe scurt:

Intervale de cursuri:

– 9 septembrie 2024 – 25 octombrie 2024;

– 4 noiembrie 2024 – 20 decembrie 2024;

– 8 ianuarie 2025 – 7, 14 sau 21 februarie 2025 (la decizia inspectoratelor);

– 17 februarie – 17 aprilie 2025;

– 28 aprilie – 20 iunie 2025.

Vacanțe:

– 26 octombrie – 3 noiembrie 2024;

– 21 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025;

– O săptămână între 10 februarie și 2 martie 2025 (la decizia inspectoratelor);

– 18 aprilie – 27 aprilie 2025;

– 21 iunie – 7 septembrie 2025.

Noile reguli, în special cele legate de sancțiuni și folosirea telefoanelor mobile, aduc un cadru mai strict și orientat spre disciplină în școlile din România, în speranța unei îmbunătățiri a mediului educațional.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE