fbpx
Afaceri

Porți deschise la LIDAS – proiectul SF de la Cataloi

mâine, 27 ianuarie și poimâine, 28 ianuarie puteți vizita o fabrică de zeci de milioane de euro

De luna viitoare, februarie 2023, noua fabrică de panificație LIDAS de la Cataloi ar putea fi parțial funcțională. Anunțul a fost făcut de Liviu Șotre, CEO Lidas România, omul care de aproape patru ani și-a alocat între 12 și 14 ore din fiecare zi pentru a construi fabrica SF de la răscrucea drumurilor spre Constanța și București: Cataloi. O investiție românească, ba chiar a unor tulceni, într-o fabrică ce va concura, chiar de anul acesta, pe o piață a panificației și produselor de patiserie controlată de multinaționale.

Chiar dacă s-au investit zeci de milioane de euro în automatizări și tehnologie de actuală și viitoare generație, ca în orice companie care se respectă resursa umană este vitală pentru succes.

Zilele porților deschise de la sfârșitul săptămânii trecute (care se vor repeta – ATENȚIE! – în zilele de 27 și 28 ianuarie 2023 între orele 10 și 13) au fost dovada vie că pentru această fabrică preponderent automatizată de la Cataloi se caută și personal uman. Iar faptul că în două zile au fost la porțile fabricii mai multe persoane decât la orice Bursă de locuri de muncă organizată la Tulcea este o dovadă că această fabrică este o țintă pentru un loc de muncă pentru sute de tulceni.

O fabrică de produse de panificație și patiserie la standardele viitorului

Liviu Șotre, CEO Lidas România, este absolvent de automatică și calculatoare iar acest lucru se vede în fiecare metru pătrat construit pe cele 17 hectare de la Cataloi. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării și probabil că pentru fiecare metru pătrat din cei 170.000 există un fișier informatic.

Mai mult, în depozitele de materii prime respectiv produse finite, dar și în viitoarea fabrică se poate spune că roboții industriali sunt ca la ei acasă. Și nu doar că acești roboți sunt de ultimă generație ci unii dintre ei chiar de … generația următoare.

”Când faci o fabrică nouă, avantajul față de concurență este acela că poți folosi, pentru dotări, aparatură de ultimă generație. Este regretabil că unii care încep o afacere sau se modernizează preferă tehnologia folosită deja de concurență, ceea ce nu le oferă niciun avantaj. Noi, în schimb, am mers chiar un pic mai departe și, în parteneriat cu furnizorii noștri, am adus aici în fabrică tehnologie de … următoare generație. Adică unele dintre echipamente au fost practic testate la noi prima dată, înainte de a ieși pe piață! Iar la unele dintre aceste echipamente, trebuie să recunoaștem, avem și noi o oarecare contribuție deoarece am dezvoltat aceste tehnologii împreună cu furnizorii de tehnologie și echipamente!” – spune Liviu Șotre, CEO Lidas România.

Despre fabrică, din motive de securitate economică față de concurență, nu se pot spune prea multe, deși la fiecare pas pe linia de produse de panificație și pe cea de produse de patiserie vezi tehnologie ca într-un film SF. Dincolo de fabrică, ”branșat” printr-o cameră SAS ca la navetele spațiale este depozitul HIGH BAY (FOTO) despre care, un ignorant, ar spune că este ”cel mai mare congelator complet automatizat” construit pe meleaguri românești. Imaginați-vă o imensă hală de 2000 de metri pătrați, înaltă de peste 40 de metri (cam cât un bloc cu 16 etaje) în care, la -24 de grade, sunt depozitate produsele din fabrică însă ceea ce este cu adevărat de domeniul science-fiction este că în tot acest imens depozit lucrează, atenție!, doar roboți industriali.

Practic fiecare milimetru din acest imens depozit HIGH BAY este scanat de senzorii roboților care știu în orice moment totul despre fiecare gram de produs congelat înainte de a fi manevrat spre zona de încărcare. Câte tone de produse de panificație și de patiserie poate produce fabrica și ce capacități de depozitare sunt în acest depozit HIGH BAY de 16 etaje rămân, pentru moment, informații confidențiale, cel puțin până la prima livrare de produse.

Mitul produselor de panificație congelate … un sabotaj comercial!

Dacă în materie de automatică și informatică o discuție cu Liviu Șotre este captivantă, mai ales când acesta se află în fața fiecărui robot sau utilaj industrial desprins parcă din filmele SF, ei bine o discuție cu CEO LIDAS România despre congelarea produselor de panificație și de patiserie nu putea fi evitată.

Temperatura de congelare este de -24 grade Celsius iar produsele de panificație și de patiserie păstrate la această temperatură constantă nu își pierd calitatea ca în cazul cărnii congelate și nici nu câștigă calitate ca în cazul legumelor congelate. Un concurent de pe piața în care activăm și noi a lansat acest mit că produsele proaspete sunt de calitate iar cele congelate nu. Este fals! Pur și simplu a încercat să saboteze această piață a produselor de panificație congelate, care au aceeași calitate cu cele proaspete” spune Liviu Șotre.

Cercetările în materie arată faptul că prin congelare procesul de putrefacție al cărnii este doar încetinit, asta doar în cazul în care nu avem de a face cu o criogenare, adică o congelare și o păstrare a cărnii congelate la -110 grade Celsius, fiindcă abia atunci carnea își păstrează calitatea. În ceea ce privește legumele, păstrarea lor congelată le protejează calitatea ceea ce nu s-ar întâmpla doar prin depozitare când toate legumele își pierd, cu timpul, proprietățile și calitățile. Congelarea produselor de panificație la -24 grade Celsius le păstrează practic toate proprietățile așa că mitul potrivit căruia produsele de panificație congelate sunt de proastă calitate e doar un … sabotaj comercial!

Cu mult curaj și determinare orice afacere poate fi de succes în România

Povestea LIDAS a început în 1993, cu o moară în Mineri. Moara nu mai există, în contextul actual nefiind o afacere rentabilă. Totuși, locul amplasării unei viitoare mori, desigur modernă nu ca cea de acum 30 de ani, a fost păstrat într-un colț al parcului industrial de 17 hectare de la Cataloi, undeva aproape de depozitul de materii prime. Nu este o prioritate, dar cu timpul …

Dezvoltarea LIDAS în ultimii 30 de ani de la o moară până la moderna fabrică de produse de panificație și patiserie este un exemplu că orice afacere poate fi de succes în România. Însă două ingrediente nu trebuie să lipsească din rețeta succesului: curajul și determinarea. Fără acestea două, nicio afacere nu poate surmonta lăcomia statului, nepăsarea primarilor și, mai ales, infrastructura jalnică din România. Pentru marea majoritate a antreprenorilor români acestea pot fi bariere de netrecut … Iar faptul că LIDAS nu a primit mai nimic în câmpul de la intersecția Cataloi – DN 22 și și-a construit în incintă un parc fotovoltaic, rețelele de alimentare cu apă și canalizare dar și propria stație de epurare sau depozitele de deșeuri arată cât se poate de limpede că administrația, fie centrală, fie locală, întinde mâna mediului de afaceri doar pentru a lua și niciodată pentru a da!

Oferta LIDAS la ”porți deschise”: cultură organizațională și mediu de lucru prietenos

Dacă LIDAS România a investit enorm în tehnologie pentru fabrica și facilitățile anexe de la Cataloi, resursa umană este acum cea mai mare provocare pentru conducerea societății. Din păcate, dacă Liviu Șotre, cu determinare și curaj, a trecut peste obstacolele și capcanele puse de administrație, la capitolul resurse umane a pierdut mai multe lupte, câte o luptă pentru fiecare om care, politicos, i-a spus că nu s-a putut acomoda aici.

”Pe parcursul anilor în care această fabrică a prins contur au lucrat aici oameni de înalt profesionalism, nu doar din țară cât mai ales din străinătate. De aceea, poate o să vi se pară ciudat, dar limba oficială a acestui șantier a fost limba engleză și asta pentru că firme din toată lumea și-au trimis specialiști aici. Specialiști cu care ne-ar fi plăcut să continuăm să lucrăm, dar care, din păcate, mi-au spus, politicos, că nu s-au acomodat la Tulcea și au plecat” mai spune Liviu Șotre.

Ce nu a vrut să spună de fapt Liviu Șotre, CEO LIDAS România este că majoritatea specialiștilor din orice domeniu, medici, ingineri, profesori, etc, evită acest ”capăt de țară” care nu va fi prea curând ”început de țară” ca Timișoara sau Oradea, care, culmea, tot la granița țării se află!

Și pentru că satul Cataloi nu poate oferi confortul și siguranța unor orașe precum Timișoara, Oradea sau Iași, și pentru că salariul este, potrivit cercetătorilor, al treilea criteriu în alegerea unui loc de muncă la zilele porților deschise de vineri, 27 ianuarie și 28 ianuarie de la 10.00 la 13.00 oferta LIDAS este alta pentru cei care vor să se alăture echipei: ”cultură organizațională și mediu de lucru prietenos”. Pe înțelesul tuturor înseamnă un loc de muncă la care de drag să vii într-o fabrică modernă care a devenit un nume pe piața națională și va deveni, în curând, un nume și pe piața europeană.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE