fbpx
Ştirea zilei

Prefectul acuză primarul municipiului de denigrare

- comunicat de presă

Zilele acestea, primarul municipiului Tulcea desfășoară o campanie de denigrare a Instituției Prefectului județului Tulcea, pe fondul nemulțumirii sale în urma atacării în justiție a H.C.L. nr.387/29.12.2021 privind Regulamentul de organizare și funcţionare a sistemului de parcări publice și cu plată și de reședință de pe raza Municipiului Tulcea.” se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţul Tulcea, transmis pe adresa redactţiei şi a cărui conţinut în publicăm, integral, mai jos.

Față de campania de propagandă politică făcută de acest primar, precizăm următoarele:

La data de 21.02.2022, la Tribunalul Tulcea, Instituția Prefectului județului Tulcea a atacat pe calea contenciosului administrativ, H.C.L. nr. nr.387/29.12.2021 (denumită în continuare „Regulamentul parcărilor”) formându-se astfel dosarul nr. 232/88/2022.

Dl. primar afirmă fără temei că acțiunea în contencios administrativ prin care s-a cerut anularea „Regulamentului parcărilor” este rezultatul unor presiuni făcute de factorii politici locali.

Afirmă dl. Ilie Ș. că introducând în justiție acțiunea în contencios administrativ împotriva actului cu caracter normativ menționat, prefectul ar fi subminat autoritatea locală și implicit autoritatea persoanei sale, ca primar, inițiator al acestui regulament. Această afirmație dovedește faptul că sus numitul nu înțelege rostul tutelei administrative și a dreptului prefectului de a ataca în justiție actele administrative nelegale emise de un primar.

Deasemenea primarul municipiului amenință că dacă și noul Regulament va fi atacat în justiție atunci va face plângere penală dar amenințarea acesta este fără rost în contextul prevăzut de art. 3 din legea contenciosului administrativ.

Precizăm că amenințarea cu plângerea penală nu are nicio valoare dacă în continuare și în noul regulament se vor strecura încălcări de lege iar hotărârea consiliului local va fi nelegală.

Este de notorietate că mulți locuitori ai municipiului Tulcea prin diferite mijloace și-au arătat nemulțumirea față de prevederile „Regulamentului parcărilor” și au pus în discuție caracterul vădit abuziv al dispozițiilor actului dar nici aceștia și nici vreun factor politic nu a intervenit pentru atacarea în justiţie a H.C.L. nr. nr.387/29.12.2021.

În conformitate cu art. 3 din legea contenciosului administrativ, prefectul atacă direct în fața instanței de contencios administrativ actele emise de autoritățile administrației publice locale, dacă le consideră nelegale.

De aceea s-a procedat la verificarea legalității H.C.L. nr. nr.387/29.12.2021 și s-a constatat că acesta cuprinde o serie de încălcări ale legii, că are un caracter abuziv și păgubitor, conținând prevederi vădit nelegale.

Nepricepând în mod corespunzător cum se desfășoară activitatea administrativă specifică instituției noastre, politicianul Ilie Ș. confruntat de puțin timp cu problemele reale ale unei primării de municipiu, depășit în mod evident de complexitatea acestora, confruntat cu aspecte mult mai dificile decât cele ale unei comune, în lipsa unei pregătiri adecvate juridice și etice ne consideră vinovați pentru propriile sale eșecuri și de aceea atacă din răsputeri instituția prefectului.

Afirmația că „eu nu spun că ceea ce a făcut prefectura nu este ilegal dar susțin că nu e corect” vine din mentalitatea ce-l stăpânește pe dl. Ilie Ș. conform cu care un act administrativ nelegal trebuie păstrat din motive morale.

Legea nu poate fi dată la o parte și înlocuită de morală amicițiilor, a afacerilor comune, a jocurilor politice și a intereselor benefice, de aceea sus numitul ar trebui să precizeze ce înțelege prin corectitudinea care ferește actul nelegal de atacul instituției prefectului în justiție.

Cheia de verificare a faptului că atacul în justiție împotriva H.C.L. nr. nr.387/29.12.2021 iniţiat de noi este corect, rezultă din aceea că însuși primarul a recunoscut că în „Regulamentul parcărilor” sunt strecurate multe greșeli şi ilegalități și de aceea, pe cale de consecință, la 22.03.2022, C.L. Tulcea a revocat H.C.L. nr.387/29.12.2021 – „Regulamentului parcărilor”.

În campania sa de denigrare politică la adresa Instituției Prefectului județului Tulcea, sus numitul din motive partinice susține că activitatea noastră de verificare și restabilire a legalității actelor abuziv emise, este „o piedică”, o „sincopă” pentru el, deoarece noi atacăm în justiție actele ilegale în loc să le păstrăm după a sa morală.

De aceea, precizăm încă o dată că activitatea Instituției prefectului judeţului Tulcea este eminamente realizată în conformitate cu legea, că este în slujba legalități și foarte important de reținut, păstrează o mare distanță de jocurile politice și de interesele ilegitime.

Prin aceasta campanie denigratoare și prin amenințare sus numitul urmărește să subordoneze intereselor sale politice Instituția Prefectului județului Tulcea.

Pentru dl. Ilie Ș. există o singură soluție, ca să evite pe viitor emiterea unor acte administrative ilegale, atacabile în justiţie, aceea că el însuși să desfășoare un efort susținut, temeinic și serios de cunoaștere a legislației și a instituțiilor juridice incidente în materia emiterii actelor administrative pe care le propune consiliului local.

Totodată primarul municipiului va trebui pe viitor să evite încălcarea legii și să respecte instituţiile statului cu care este obligat să colaboreze și să se abțină în a avea un comportament abuziv și jignitor, manifestat în cadrul campaniei de propagandă politică și denigrare a instituţiilor statului.

Atacul nejustificat și ilegal împotriva Instituției Prefectului județului Tulcea, susţinut cu râvnă şi dispreț de dl. Ilie Ș., creează un precedent periculos de natură să afecteze bunul mers al unei părți însemnate din treburile administrative ale județului Tulcea.” se arată în comunicatul semnat de Alexandru Dan Munteanu, prefectul judeţului Tulcea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button