Ştirea zilei

Preventiv: Mască de protecţie obligatorie de azi şi în unele spaţii deschise

Potrivit unei hotărâri adoptate miercuri, 5 sugust 2020 de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea, purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie începând de azi şi în unele spaţii deschise, însă doar în anumite intervale orare.

Este vorba despre obligativitatea purtării măştii în piețe, târguri, oboare, zone de aşteptare – staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zone de promenadă, etc.

Chiar dacă măsura este una preventivă şi are raţiuni sanitare, prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan este de părere că nu se impun măsuri mai drasnice aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe.

„Ne-am uitat şi pe statisticile din judeţele vecine înainte de a convoca acest Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. La Brăila, de exemplu, la începutul lunii iulie erau puţin peste 40 de cazuri iar la început de august numărul acestora a ajuns în data de 6 august la 991 de cazuri. Nici la Constanţa sau Galaţi situaţia nu este mai bună. Din fericire, la Tulcea nu a fost o creştere atât de mare încât să fie necesare măsuri mai drastice, cum ar fi carantinarea unor localităţi, poate şi pentru că am luat măsuri graduale până acum”, a declarat prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan.

Vizite în judeţ, în comunele cu cazuri multe

„În cursul acestei săptămâni, marţi şi miercuri, am fost în judeţ în patru comune acolo unde au apărut mai multe cazuri confirmate COVID 19 şi am vrut să văd, la faţa locului, ce măsuri au fost luate. Am considerat, după aceste vizite pe teren, că acele cazuri de la Frecăţei, Nalbant, Cerna şi Niculiţel au fost izolate, însă la ultimele două comune autorităţile sanitare au considerat că trebuie luate o serie de măsuri preventive, fapt ce s-a regăsit, după cum ştiţi, în raportul DSP Tulcea ce a stat la baza Hotărârii 42 din 5 august a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, pentru comunele Cerna şi Niculiţel s-a hotărât ca de azi să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în următoarele spaţii publice deschise: piețe, târguri, oboare, zone de aşteptare – staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.”, a mai declarat prefectul Alexandru Cristian Iordan.

Mască obligatorie în pieţele agroalimentare

Potrivit Hotărârii 42 din 5 august 2020, începând cu data de 07.08.2020, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în pieţele agroalimentare din municipiul Tulcea (Piaţa Nouă (Piaţa Sf.Gheorghe), Piaţa Vest, Piaţa Veche şi Piaţa din Cartier E3) şi celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, zilnic, în intervalul orar 08.00-18.00, în timp ce în oraşul Babadag, măsura se aplică în zilele de joi şi duminică, în intervalul orar 07.00-12.00;

Pe faleză şi în parcuri, la orele aglomerate, se poartă masca

O altă măsură adoptată prin Hotărârea 42 din 5 august 2020 prevede faptul că începând cu data de 07.08.2020, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, care formează grupuri mai mari de 6 persoane, prezente pe Faleza Municipiului Tulcea – zona de promenadă, zona de îmbarcare/debarcare nave şi zona autogară/gară, zilnic, în intervalul orar 09.00-14.00 şi 18.00-21.00, o măsură similară fiind adoptată şi în ceea ce priveşte parcurile din municipiul Tulcea (Parcul Sf.Gheorghe – Piaţa Nouă, Parcul Personalităţilor, Parcul Lac Ciuperca, Parcul Orăşelul Copiilor, Parcul Victoria – Zona Pelican), Parcul Veolia – Cartier Lotizare, Parcul Delta – zona Hotel „Delta” 3 stele, Parcul Carol – zona Hotel „Delta” 4 stele, Parcul 1 Mai – Piaţa Civică, Parcul cu Platani – zona str. Concordiei, Parcul Monumentul Independenței), zilnic, în intervalul orar 09.00-11.00 şi 15.00-21.00 precum şi Piaţa Civică şi parcul din centrul oraşului Babadag, zilnic, în intervalul orar 18.00-23.00.

„Măsuri similare, preventive, au fost luate şi în alte judeţe din ţară şi până acum s-au dovedit a fi eficiente. Sunt anumite spaţii deschise în care, la anumite intervale orare, se creează aglomeraţie. Tocmai din acest motiv, pentru că nu se poate respecta distanţa fizică, consider că propunerea autorităţilor sanitare din judeţul Tulcea este foarte bună”, a mai declarat prefectul judeţului Tulcea. Alexandru Cristian Iordan.

Nicio slujbă fără mască!

O altă prevederea a hotârârii adoptate miercuri prevede şi faptul că începând cu data de 07.08.2020, ora 00.00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente la toate ritualurile (nunți, botezuri, pomeni) şi slujbele religioase ce se desfăşoară atât în interiorul cât şi în afara lăcașurilor de cult (curțile şi perimetrele exterioare ale acestora), cu respectarea regulilor de distanțare fizică între enoriași. În toate celelalte spaţii deschise (ex. intrări de bloc) în care se formează aglomerări de persoane, se recomandă purtarea măștii de protecţie şi respectarea regulilor de distanțare fizică.

„Înainte de a propune această măsură Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă am avut o întâlnire cu Prea Sfinţia Sa Visarion la sediul Episcopiei Tulcii în care am discutat aceste aspecte şi chiar vreau să îi mulţumesc public pentru receptivitate.” a mai declarat prefectul judeţului Tulcea. Alexandru Cristian Iordan.

Atenţie la sărbătorile lunii august

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual din judeţ, cu număr de cazuri pozitive în creştere, prin Hotărârea 42 din 5 august 2020 se recomandă tuturor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea să nu încurajeze organizarea de evenimente artistice/spectacole (gen Zilele Municipiului Tulcea, zilele comunei, etc.) în perioada 07.08.2020 – 31.08.2020 şi să nu emită autorizaţii/avize pentru astfel de evenimente.

„Decizia va aparţine fiecărei autorităţi publice locale, nu este o impunere dată prin această hotărâre, ci o recomandare. Depinde de fiecare primar cum va înţelege să protejeze populaţia din unitatea administrativ teritorială” a mai declarat prefectul judeţului Tulcea. Alexandru Cristian Iordan.

 

 

Back to top button