Primăria recunoaşte: Regulamentul parcărilor nu era perfect, de asta a fost revocat!
- la sfârşitul lunii mai vom avea un nou regulament al parcărilor
Azi, la Sala 7 a primăriei, la numai o zi după sedinţa de Consiliu local în care a fost revocat, printre altele, „Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza municipiului Tulcea„, conducerea Primăriei Tulcea, formată din Ştefan Ilie – primar, George Şinghi – viceprimar şi Nicolae Bibu – city manager a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre motivele revocării HCL 387 din 29 decembrie 2021, dar şi despre ce trebuie să ştie, oficial, tulcenii despre locurile de parcare şi cum pot fi ele folosite.
Scurt istoric
În deschiderea conferinţei de presă, primarul Ştefan Ilie a făcut un scurt istoric al aprobării şi apoi al revocării acestui regulament.
„Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului de parcări publice cu plată și de reședință pe raza municipiului Tulcea a fost aprobat în 29 decembrie 2021 cu 16 voturi pentru și 1 vot abținere, în condiţiile în care 4 consilieri locali nu au fost prezenţi la acea şedinţă din diferite motive. Proiectul s-a aflat în dezbatere publică înainte de a fi adoptat iar de pe data de 10 februarie 2022 a intrat în vigoare. Imediat după intrarea sa în vigoare, Instituția Prefectului a atacat HCL 387 din 29 decembrie 2021 în contencios administrativ și practic a suspendat aplicarea regulamentului. Asta deoarece prefectura este singura instituție care poate suspenda o hotărâre de consiliul local, conform Codului Administrativ.” a punctat primarul municipiului.
Precedent periculos, dar Ştefan Ilie merge până la capăt
„Eu nu spun că ceea ce a făcut prefectura este ilegal, dar susţin că nu este corect. Faţă de primărie, dar şi faţă de cetăţeni. Şi mai spun că este prima dată în istoria prefecturii când se parcurge această procedură, fără procedura prealabilă, adică aceea prin care, prin discuții şi de comun acord, se găsesc soluții alternative pentru modificarea hotărârii, dacă este cazul sau pentru revocare. Prefectura nu se adresa direct instanţei! Repet, deşi acest lucru este perfect legal şi prefectul poate face acest lucru” a mai declarat primarul Ştefan Ilie care a adăugat şi faptul că „un cetățean influent din media tulceană a sesizat prefectura pentru a duce în derizoriu activitatea mea de primar!„. Cu toate acestea, primarul Ilie i-a avertizat pe toţi care îi sunt impotrivă că are puterea de a merge înainte. Până la finalul mandatului, chiar şi cu riscul de a nu mai obţine un altul.
Regulament antic, dar bun. Licitaţiile sunt legale
Regulamentul privind parcările, după revocarea celui adoptat în decembrie 2021, este, din punctul de vederea al primarului, „un regulament antic” dar totuşi bun pentru că dă posibilitatea atribuirii locurilor de parcare prin licitaţie. „Vreau să ştiţi că regulamentul în vigoare, chiar dacă este antic, dă posibilitatea atribuirii locurilor de parcare prin licitaţie. Că nu a fost respectat niciodată e altă treabă şi că până acum se atribuiau locurile de parcare pe principiul primul venit, primul servit e o realitate. Iar unii cetăţeni mi-au sesizat şi faptul că nu au avut 1000 de euro spagă pentru un loc de parcare şi nici nu au vrut să se pună rău cu anumiţi oameni influenţi din oraş care ocupau şi câte 3 locuri de parcare. Aceste lucruri nu se vor mai întâmpla” a mai spus primarul municipiului Tulcea.
Avem 7500 de locuri de pacare amenajate şi mapate plus încă 2000 încurs de amenajare
Din punctul de vedere al primăriei, ceea ce a lipsit municipiului până acum a fost o evidenţă a tuturor locurilor de pacare. Print-un efort al executivului s-a reuşit identificarea, amenajarea şi maparea într-o aplicaţie electronică a nu mai puţin de 7500 de locuri de parcare. Pe teren au mai fost identificate alte peste 2000 de locuri de parcare ce urmează a fi amenajate şi mapate electronic în aplicaţie astfel încât din vară Tulcea să aibă aproape 10.000 de locuri de parcare pentru care să se aplice procedura de licitaţie. Cam de trei ori mai puţine decât numărul maşinilor din oraş, dar …e un început! În ceea ce priveşte parcările publice în scurt timp vom avea şi soluţii alternative parcometrelor: plata prin sms sau online cu cardul sau direct din aplicaţia ce va fi funţională cât de curând.
Regulamentul revocat, exemplu de bună practică pentru Arad
În discursul său, primarul municipiului Tulcea a admis şi faptul că regulamentul aprobat la sfârșitul anului trecut nu este unul perfect. Totuşi, pentru elaborarea sa au fost luate modele de bună practică de la București, Buzău, Oradea, Brăila sau Cluj, iar după aprobarea sa a fost apreciat de către cei de la Primăria Arad care l-au luat drept exemplu de bună practică.
„Eu nu am spus că acest regulament este perfect aşa cum a fost aprobat şi poate că ar fi avut nevoie de unele modificări. Acesta este şi rolul prefectului, acela de mediator şi probabil că împreună am fi găsit soluţii. De aceea consider că acţiunea prefecturii este una cu rea-credinţă şi o încercare de subminare a autorității locale. A nu se înţelege greşit. Nu e o acţiune politică, pentru că am verificat acest lucru, ci o acţiune a unor oameni care au sesizat prefectul. Iar asta imi demonstrează faptul că unii nu sunt pregătiți pentru funcțiile de demnitate publică pe care le ocupă.” a mai punctat edilul municipiului care a recunoscut şi faptul că a iniţiat un proiect de revocare a HCL 387 din 2021 tocmai pentru a lăsa prefectura fără obiectul cauzei pe rolul instanţei.
„Coaliţia nu funcţionează la Tulcea”, spune primarul Tulcei şi preşedintele PNL la nivel de judeţ
În loc de concluzii
Municipiul Tulcea are de azi, 23.03.2022 un regulament al parcărilor antic aşa cum a precizat primarul Ştefan Ilie, dar care totuşi permite licitarea unor locuri de parcare. Nu se va întâmpla acest lucru şi se va aştepta cel mult 60 de zile până la adoptarea noului regulament al parcărilor care va ţine cont de toate obiecţiile formulate de prefectură. Probabil şi de cele formulate în timpul dezbaterii publice ce va urma şi la care tulcenii sunt invitaţi să vină cu soluţii benefice. IMPORTANT: Sumele încasate din locurile de parcare licitate vor fi destinate construcției de noi locuri de parcare inclusiv supraetajate a căror construcții implică costuri foarte mari. Mai mult, un sistem coerent de plată va încuraja pe unii proprietari privaţi să schimbe destinația terenurilor în parcări şi astfel va crește și numărul locurilor de parcare, Tulcea fiind oraşul cu cele mai puţine parcări private din toată ţara! Iar concluzia concluziilor este că avem nevoie de un regulament al parcărilor adaptat realităţilor din 2022 pentru că astfel de regulamente și-au dovedit deja eficiența şi funcționează în zeci de țări din Occident iar în România cele mai multe orașe au înţeles necesitatea acestei abordări şi anume Oradea, Brașov, Arad, București, Galați și multe altele.