Ştirea zilei

Primarul Ştefan Ilie promite sprijin la întocmirea documentaţiei pentru ajutorul de stat acordat antreprenorilor cu pierderi din HORECA

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID 19, precum și privind unele măsuri fiscale a fost promulgată ieri de preşedintele României.


Această lege este relevantă, pentru că modifică OUG 10/2021, care a modificat deja, la rândul său, OUG 224/2020, prin care se instituise schema HoReCa, nedemarată încă iar această lege,prevede, printre altele:

Beneficiarii eligibili la ajutoarele HoReCa- codurile CAEN
S-a introdus un al 13-lea cod CAEN în rândul beneficiarilor: 8230 – activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor. Aici sunt incluse organizarea, promovarea și/sau administrarea de evenimente, cum ar fi congrese, convenții, conferințe si întruniri, fie că include sau nu administrarea și asigurarea personalului necesar pentru a opera facilitățile în care au loc aceste evenimente.

În continuare ca beneficiari sunt:

-ghizii de turism care au desfășurat activități pe codul CAEN 7990,
agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990,
-structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590,
-structuri de alimentație, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5610, 5621, 5629, 5630.

„Persoanele juridice din HORECA, cu aceste CAEN-uri care au avut pierderi pe timpul PANDEMIEI, pot depune solicitare în acest sens, ajutorul de stat fiind de pana în 800.000 euro/întreprindere sub formă de granturi, în vederea acoperirii pierderilor în cuantum de 20% a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj.
Antreprenorii pot solicita detalii privind intocmirea documentației la adresa primar@primariatulcea.ro”, a transmis primarul Ştefan Ilie antreprenorilor tulceni din sectorul HORECA

Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate – conform noii OUG 10/2021.
Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual.
Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.
Beneficiarii trebuie să-și facă rapoarte pe banii lor pentru accesarea ajutoarelor de stat

Back to top button