fbpx
Ştirea zilei

Prin PF Isaccea – Orlovca, spre Ucraina, doar cu paşaportul!

Începând cu data de 12.02.2021, prin Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu se mai regăseşte restricţia pentru trecere călători prin punctul de frontieră Isaccea -Orlovka, aşa încât se poate circula înspre şi dinspre Ucraina prin acest punct de frontieră deschis pentru traficul de mărfuri încă din august 2020.

Condiţiile de trecere impuneau până vinerea trecută o serie de restricţii medicale (test covid) însă …

Începând cu 26 februarie 2021, conform deciziei Ministerului Sănătății din Ucraina, România (poziţia 65 în clasamentul de mai sus) a devenit o țară de pe lista verde a țărilor, adică călătorii care vin din România în Ucraina nu mai au nevoie să facă test covid sau să intre în autoizolare. 

IMPORTANT de menționat  este că trecerea fără test covid este posibilă NUMAI pe la Isaccea din cauza că este un punct de trecere direct cu Ucraina. Pe la Giurgiulesti Galați se trece prin Moldova și atunci trebuie test covid sau autoizolare.

Doar cu paşaportul prin punctul de frontieră Isaccea -Orlovka

Potrivit primarului din Isaccea, Anastase Moraru, demersurile pentru deschiderea acestui punct de trecere a frontierei pe granița de est, Isaccea – Orlovka, au început încă din anul 2006, acestea concretizându-se abia în anul 2018, când prin H.G. nr.184/04.04.2018 s-a aprobat deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainiene pentru comunicație de pasageri și marfă în regim de bac și pietonal între localitățile Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina), precum și a Biroului Vamal de Frontieră Isaccea.
În perioada aprilie 2018-iulie 2020 au fost parcurse toate etapele necesare pentru punerea în funcțiune a acestui punct, de la realizarea investiției (infrastructură, spații, bacuri, alte dotari) de către S.C. Navrom Bac S.R.L. Galați și până la repartizarea și angajarea personalului de fiecare autoritate în parte (Poliția de Frontieră, C.N.A.I.R., Direcția Regională Vamală Galați);
În data de 10 iulie 2020, Primul – Ministru în funcție, d-l Ludovic Orban și Ministrul Transporturilor în funcție, d-l Lucian Bode, prezenți la Tulcea, au susținut deschiderea acestui punct de trecere, închis pe perioada stării de urgență și ulterior pe perioada stării de alertă. Însă, începând cu data de 17.07.2020, urmare a demersurilor anterior evocate, punctul de trecere frontieră Isaccea a fost deschis numai cu privire la traficul de marfă, traficul pietonal rămânând în continuare închis și la această dată” se arăta în scrisoarea transmisă de către primarul oraşului Isaccea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Liber şi la pasageri după 6 luni de trafic de mărfuri

Pe 10 august 2020 a fost inaugurat punctul de trecere a frontierei Orlivka-Isaccea în regim de bac peste Dunăre care asigură conexiunea zonei de sud a regiunii Odessa cu România, accesul la rețeaua internațională de transport a statului vecin, Bulgariei, Turciei și Greciei iar în data de 12 august 2020, pentru prima dată s-a efectuat traversarea cu bacul a vehiculelor și mașinilor de mare tonaj.În considerarea celor menționate, precizăm că în localitățile ucrainiene limitrofe graniței cu România există o importantă comunitate de români care dorește să reia legăturile istorice cu România, întrerupte în anul 1940. De asemenea, la 29.09.2020, Ambasada Ucrainei a transmis o notă verbală Ministerului Afacerilor Externe prin care solicită să fie informată cu privire la disponibilitatea părții române pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei și pentru transportul de pasageri.  Așa cum rezultă din cele două adrese anexate : nr.G2/1893/02.11.2020 a Ministerului Afacerilor Externe și nr.4563/16.11.2020 a  C. Navrom Bac S.R.L., există un interes major pentru operaționalizarea deplină a acestuia„, se ma arăta în scrisoarea transmisă de către primarul oraşului Isaccea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

MAE AVERTIZEAZĂ: RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL UCRAINEI

  • La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.
  • La trecerea frontierei de stat nu este necesară încheierea/deținerea unei polițe de asigurare COVID-19 pentru următoarele categorii:
  • persoane cu drept de ședere permanentă în Ucraina;
  • refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională;
  • personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
  • militarii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei.
  • șoferii și membrii echipajelor vehiculelor de marfă, autobuzelor angajate în transportul regulat sau ocazional, membrii echipajelor navelor maritime și fluviale, membrii echipajelor de tren și locomotive;
  • În funcție de situația cazurilor active de COVID-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu), cu risc epidemiologic scăzut (verde).
  • Lista statelor care fac parte din categoriile roșu și verde poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății al Ucrainei: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov, secțiunea „Date actualizate privind COVID-19 / АКТУАЛЬНІ ДАНІ ПО COVID-19”. Actualizarea listei se face la fiecare 7 zile.
  • În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – categoria verde. 
  • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să efectueze o perioadă de carantină sau de autoizolare.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE