Tulcea

Prioritate majoră a noului legislativ! Eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

- declaraţie politică a senatorului Alianţei USR PLUS Tulcea, Costel Vicol

Una dintre marile priorități ale Alianței USR PLUS din programul de guvernare prevedea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.
Deși inițial acest obiectiv nu şi-a regăsit, să spun, materializarea în programul de guvernare, se pare că într-un final s-au găsit căi parlamentare de realizare – tot ceea ce este important pentru noi şi, sunt convins, şi pentru partenerii noştri de guvernare.
Astăzi, 16.02.2021, în cadrul Biroului Permanent Reunit am reușit să facem un prim pas important în acest sens. USR PLUS, PNL și PSD au depus trei inițiative pentru eliminarea acestor beneficii prin modificarea Statutului deputaților și al senatorilor, singura variantă prin care se poate aplica această măsură.
Următorul pas în acest sens se va realiza mâine, când se va constitui Comisia permanentă a Camerei Deputaților și Senatului privind statutul deputaților și al senatorilor, iar membrii acesteia vor parcurge cele trei inițiative și vor propune un punct de vedere care va fi supus votului Plenului reunit.
Deşi sistemul de pensii publice îşi spune ”unitar”, el este departe de a fi unitar. Unele categorii beneficiază de ceea ce se numesc ”pensii speciale”. Această categorie de pensii nu este definită juridic, dar include toate pensiile ne-contributive acordate prin legi speciale şi, cel mai important element, plătite din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.
Așadar, consider că se impune eliminarea pensiilor speciale și calcularea tuturor pensiilor după același sistem. Principiul contributivității este cea mai echitabilă variantă și ea trebuie aplicată, fără excepție și fără privilegii.
Egalitatea românilor în fața pensiei înseamnă la contribuție egală, pensie egală.
Mă bucur că am reușit să obținem un consens politic cu privire la acest subiect și cred că asta ne va ajuta să grăbim demersurile pentru eliminarea acestor pensii speciale ale parlamentarilor.
Este una dintre prioritățile asumate în programul de guvernare USR PLUS și a coaliției de guvernare pe cale să devină realitate.
Costel Vicol, senator Alianţa USR PLUS Tulcea
Back to top button