Tulcea

IMPORTANT: Mesajul deputatului Silviu FEODOR cu privire la Recensământul Populației și Locuințelor!

În urma anunțului președintelui Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, privind decizia de astăzi a Comisiei Centrale pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) de a prelungi până pe data de 27 mai 2022 (inclusiv) perioada în care se poate face autorecenzarea online, publicăm mai jos MESAJUL deputatului Silviu FEODOR, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR), cu referire la Recensământul Populației și Locuințelor (RPL) 
„Îndemn toți etnicii să-și declare identitatea, să fie mândri de apartenența la etnie, la credința creștină ortodoxă de rit vechi, adusă pe pământ românesc de străbunii noștri. Din respect pentru înaintași, pentru cultura, istoria și spiritualitatea noastră, pentru tradițiile și obiceiurile deosebite, care se încadrează perfect în multiculturalitatea de pe pământul acestei minunate țări a noastre, România, și pentru a le putea păstra, promova și dezvolta prin CRLR, cu sprijinul statului român, declarați-vă identitatea, etnia, religia și limba maternă la acest recensământ!
Este un gest nobil de respect, recunoștință și prețuire pentru înaintași, pentru întreaga noastră moștenire culturală și spirituală, ce a contribuit și continuă să dezvolte modul nostru de viață, primit prin educație, care are la bază principiile credinței ortodoxe, unde primează valoarea umană fundamentală: Iubirea.
Evenimentele noastre culturale, științifice, artistice, sportive, educaționale ori cele care au un caracter religios sunt menite toate să păstreze vie conștiința etnică și spirituală.
Prelucrarea datelor Recensământului populației și locuințelor se va finaliza în octombrie 2023, atunci vom cunoaște și câți suntem în România la ora actuală.
Împreună cu Biserica noastră trebuie să ne implicăm în acțiunea de conștientizare a etnicilor, a credincioșilor ortodocși de rit vechi de a se autorecenza.
Recensământul populației și locuințelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă la nivel național. Importanța acestuia este deosebită pentru țară, deoarece se stabilesc politicile publice, care sunt fundamentate în baza rezultatelor Recensământului. Noutatea absolută a Recensământului din 2022 (amânat, din cauza pandemiei, pentru acest an) este autorecenzarea online. Participarea populației la procesul de recenzare este obligatorie și este reglementată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 19/2020 (v. art. 41, coroborat cu art. 5 din acest act normativ).
Aș dori ca etnicii noștri să-și amintească de Familia Sfântă, în primul rând, de la care să luăm exemplu. Așa cum este relatat în textele evanghelice, Sfânta Fecioară Maria și Dreptul Iosif au plecat din Nazaretul Galileii spre Betleemul Iudeii pentru că urma să aibă loc recensământul, iar recenzarea se făcea la locul de obârșie. Acolo s-a născut Mântuitorul nostru, Isus Hristos, în condiții modeste, ca să ne fie model de Modestie și Bunătatea.
Anul acesta, autorecenzarea o putem face de oriunde, în fața calculatorului sau pe oricare alte dispozitive electronice, telefon ori tabletă. Autorecenzați-vă! Termenul s-a prelungit, astăzi, până pe 27 mai 2022.
După cum ați văzut, am avut mai multe deplasări în comunitățile noastre pentru a mă întâlni cu etnicii, constatând că este un bun prilej de a clarifica și aspecte de ordin tehnic privind autorecenzarea online, dar și pentru a amplifica sentimentul de apartenență etnică, religioasă și lingvistică.
Voi continua și voi intensifica aceste întâlniri și în celelalte comunități locale unde nu am reușit să ajung în ultima perioadă.
Vreau să vă transmit tuturor multă-multă sănătate și să aveți parte de ajutorul Bunului Dumnezeu.”.
Reamintim că vă puteți autorecenza, accesând linkul de mai jos
Back to top button