fbpx
Tulcea

Costel Vicol, senator USR Tulcea: Propunere legislativă-Legea Pescuitului !!!

De interes pentru tulceni și pentru oamenii Deltei (mă refer aici la localnicii care-și câștigă existența din pescuit). În caz că nu știați, în momentul de față în Parlament se încearcă pe diferite căi modificarea legii pescuitului.
Prin această propunere de schimbare referitoare la activitatea de pescuit, citez … ”din perspectiva protecției, conservării, administrării și exploatării resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale, precum și comercializarea produselor obținute din pescuit”, se dorește modificarea în totalitate a legislației, astfel că propunerea de schimbare:
» este una favorabilă marilor pescari comerciali, care ridică cantităţi uriaşe din Deltă, în detrimentul localnicilor;
» prin actuala propunere, ARBDD nu va mai avea nimic de spus în legătură cu ordinul de prohibiţie sau în legătură cu cantitatea capturilor în Delta Dunării;
» va fi lăsat la aprecierea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ce unelte de pescuit se folosesc în Deltă, permiţând, probabil, în continuare folosirea dragei hidraulice sau a hidroraschetei în perimetrul ARBDD;
» se doreşte transformarea lacurilor de acumulare, din habitate acvatice naturale, în ferme de acvacultură;
! În concluzie, propunerea reprezintă practic OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, din care s-a eliminat acvacultura şi Min Mediului, prin ARBDD.
! Interesant este faptul că o altă propunere similară privind legea pescuitului a primit în luna iulie 2021 aviz negativ din partea Consiliului Legislativ și a fost respins la acel moment de Senat și totuși, acea primă încercare de modificare a legii se află acum la Camera Deputaților, în dezbatere.. fiind camera decizională.
Dar, foarte interesant, în paralel s-a reluat propunerea cu un nou proiect de schimbare a legii pescuitului, proiect pe care îl analizăm la Senat!
Mă întreb, de ce oare atâta grabă și cât interes din partea unor colegi, să schimbe lucrurile „în bine”.. Mă întreb retoric, al cui bine?
Cred că ar fi de interes să cunosc și opinia dvs, a persoanelor interesate asupra încercărilor de schimbare a legislației, aflate totodată și în consultare publică!
Costel Vicol
senator USR Tulcea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button