Ştirea zilei

Proiect de succes: Deținuții învață o meserie!

Un proiect care ar fi trebuit implementat demult de Administrația  Penitenciarelor din România, ba chiar pe fonduri europene (în locul altor aberații de proiecte implementate cu banii de la UE sau fonduri SEE) este cel desfășurat luna trecută și în Penitenciarul Tulcea. Astfel, în perioada 15 iunie– 22 iunie a.c, în Penitenciarul Tulcea s-au derulat activități ocupaționale în cadrul Proiectul de activitate Instruire într-o meserie prin activități practice – Modulul „Instalatii sanitare”.  Proiectul a fost elaborat la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și are ca scop inițirea într-o meserie și dezvoltarea unei atitudini corespunzatoare față de muncă, cu rol în obținerea și menținerea unui loc de muncă după liberare.

Grupul a fost constituit din 5 deținuti care, sub îndrumarea unui deținut formator și a cadrelor unității, au învățat noțiuni teoretice și au exersat tehnici de lucru specifice meseriei.

De mentionat este faptul că persoanele private de libertate participante nu dețineau o calificare profesională sau deprinderi/aptitudini în domeniul instalatiilor sanitare, fiind selecționate în baza interesului manifestat pentru acest tip de activitate.

Cunoștințele teoretice și aptitudinile practice dobândite, vor putea fi valorificate ulterior in cadrul activităților lucrative desfășurate în penitenciar sau după liberare, inclusiv prin posibilitatea susținerii de către deținuti a unui examen de certificare a unor competențe profesionale.

Activitatea va fi derulată în cursul anului 2022 și cu alte grupe de deținuți din regim deschis si semideschis, luându-se în considerare și interesul acestora pentru anumite meserii prevăzute în cadrul proiectului ( zidarie – faianțare, instalații sanitare, lucrări pardoseli, lăcătușerie – sudură).

Back to top button