Ştirea zilei

Protest al lucrătorilor din sănătate! Tulcea susţine mitingul de la Bucureşti

Federația „Solidaritatea Sanitară” desfășoară azi Mitingului național al lucrătorilor din sănătate ce include un Miting în Piața Victoriei (cu numărul maxim de participanți permis de lege) de la 10.30 şi apoi un alt Miting la Palatul Cotroceni  şi Miting la Palatul Parlamentului  după 12.30.
La aceste proteste participă şi trei sindicalişt de la Tulcea, Paula Barbu, Mădălina Ifrim și Iulian Manolache, membri ai filialei federaţiei sindicale, iar în curtea spitalului are loc la această oră o acţiune de susţinere a mitigului de la Bucureşti la care participă câteva zeci de sindicalişti tulceni.
Revendicările
Acțiunile de protest din cadrul Mitingului național al lucrătorilor din sănătate sunt pentru susținerea următoarelor revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”:
1. Acordare drepturilor salariale legitime:
a. Plata salariului de bază la nivelul prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical-TESA);
b. Raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariați și calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.
2. Recunoașterea schimbului de tură ca timp de muncă și recunoașterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniștii din sănătate.
3. Renegocierea părții privitoare la sănătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acțiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Federația „Solidaritatea Sanitară” precizează public că partea privitoare la sănătate din PNRR a fost elaborată de Guvernul anterior prin încălcarea obligațiilor, asumate de Ministerul Sănătăți, de includere în toate strategiile acestuia a celor convenite în cadrul contractului colectiv de muncă și prin încălcarea obligațiilor exprese ale Comisiei U.E. de a elabora PNRR cu consultarea partenerilor sociali. Strategiile de acțiune și procedurile prevăzute în cadrul Contractului colectiv de muncă la nivel de sector, a căror introducere în P.N.R.R. este solicitată de Federația „Solidaritatea Sanitară”
• Instituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate
• Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue şi a Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate
• Metodologia privind constituirea procedurii auditului timpului de muncă, destinată evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal
• Elaborarea Procedurii pentru Implementarea Echivalării Asistentelor Medicale Absolvente de Postliceală
• Elaborarea Procedurii privind armonizarea vieţii profesionale cu viaţa de familie
• Metodologia de Organizare a Mentoratului, Adaptării şi Practicii Profesionale.
• Elaborarea Procedurii privind organizarea şi efectuarea gărzilor în afara programului normal de lucru
• Elaborarea Procedurii de stabilire a sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase,
• Elaborarea Procedurii stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture
• Elaborarea Procedurii de informare şi consultare a partenerilor sociali din sectorul sanitar.
Back to top button