Ştirea zilei

Rică ştie să le zică: Problemele cu pescuitul, aici sunt marile probleme ale tulcenilor

-

Judeţul Tulcea are doi senatori. E judeţul cu minimă reprezentare în Senatul României, ca şi în Camera Deputaţilor dealtfel, unde avem doar patru reprezentanţi. Ales de 7066 de tulceni, fiind al treilea în opţiunile tulcenilor care au votat degeaba în mare majoritate pentru alţi doi candidaţi, Rică Valentin Cioromelea, căci despre el este vorba, şi-a amintit azi dimineaţă de Tulcea. Acel judeţ care l-a trimis în Senat şi, parcă din obligaţie, a organizat o conferinţă de presă chit că e în vacanţă parlamentară! Şi nu singur ci alături de alt senator de Bucureşti care e şi co-preşedinte al AUR. Senator care, din cele 35 de minute ale conferinţei a vorbit probabil jumătate de oră, pe teme lipsite de interes pentru publicaţia noastră, fiind teme de politică naţională.

În cele aproximativ 5 minute cât a vorbit, senatorul de Tulcea a dovedit un fapt de care eram convinşi: Rică ştie să le zică!  Discursul său politic a început cu o constatare şi anume aceea că de la intrarea sa în Parlament, problemele tulcenilor nu s-au schimbat, altfel spus e de şapte luni degeaba pe acolo.

Din punctul său de vedere tulcenii au trei probleme şi anume: agricultura, turismul şi pescuitul. Ceilalţi tulceni, din celelalte domenii de activitate, pe cale de consecinţă, nu au probleme!

În agricultură cea mai mare problemă e lipsa subvenţiilor, deşi instituţiile de profil şi fermierii tulceni au altă părere, în turism or fi probleme dar au fost sărite din discursul său, fiind probabil uitate, iar în pescuit, aici, acuzele au fost grave: „pescarii electricieni merg la braconaj sub oblăduirea a şapte instituţii care au tocmai rolul de a proteja delta„. Chiar, ce părere au cele şapte instituţii despre această afirmaţie, mai ales cele din structurile MAI! Alo, Poliţia, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria!

Problemele cu pescuitul, aici sunt marile probleme ale tulcenilor! Pentru că v-am şi spus, întâlnirile cu aceşti oameni sunt cam dureroase. Îţi spun din suflet: „nu avem cu ce să trăim! Ne ducem la cherhana şi îşi bat joc de noi. Nu avem mijloc de subzistenţă, e dificil”. Şi am zis să mai aşteptăm o perioadă pentru că eu nu cred că o să se ajungă până acolo încât să interzică pescuitul la cele patru specii importante (crap, somn, şalău şi ştiucă – n.n.) pentru că atunci chiar al omorî Tulcea.” a declarat, în scurta sa cuvântare, senatorul ce reprezintă Tulcea în Parlamentul României.

Nu comentăm aprecierea acestui paraşutat politic – nici primul şi probabil nici ultimul – cu privire la problemele reale ale tulcenilor, indiferent dacă în mintea lui doar pescuitul şi braconajul îi preocupă pe cei aproape 200.000 de tulceni din care doar 7066 au votat să îl trimită în Senatul României. Ce e cu adevărat de comentat este că declaraţia sa este de-a dreptul lăutărească, aşa cum sunt mulţi dintre simpatizanţii AUR, şi asta pentru că cele patru specii de peşte din Delta Dunării sunt deja interzise a se însuşi, nu şi a se pescui! Adică se face pescuit „catch and realease”!. Şi, în plus, nu este vorba despre pescari autorizaţi ci despre posesorii de permis de pescuit recreativ sportiv care nu prind peşte pentru a-l preda la chehana ci pentru consumul propriu. Nici măcar pentru comercializare…

Aşa e când „ştii” problemele tulcenilor din auzite şi le exprimi lăutăreşte nu doar în conferinţe de presă ci, mai grav, acolo unde sunt elaborate legi. Slavă Domnului că nefiind parte a majorităţii parlamentare iniţiativele sale legislative, dacă vor mai fi, au mari şanse să devină maculatură …

P.S. Nici colegul senator de Bucureşti nu a fost mai breaz în declaraţii, însă nu îl vom cita în niciun fel!

 

Back to top button