Tulcea

„România nu s-ar fi dezvoltat atât de repede în afara UE. Dar încă mai sunt zone sărace, avem nevoie de o dezvoltare echilibrată”

Declarație politică George Șișcu, deputat PNL de Tulcea

Uniunea Europeană nu este instituţia perfectă, dar rămâne singura opţiune corectă pentru România. În momentul în care am demarat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, PIB-ul pe cap de locuitor în ţara noastră era la 30 la sută faţă de media UE, iar în prezent am ajuns la aproape 70 la sută. Sigur că ne dorim cu toţii o dezvoltare mult mai rapidă, însă progresele făcute de ţara noastră sunt remarcabile.
Dacă nu am fi făcut parte din Uniunea Europeană, investiţiile străine ar fi fost la un nivel mult mai scăzut, iar românii nu ar fi avut libertatea de a munci oriunde îşi doresc în Europa. Nivelul de trai din România ar fi fost cu mult mai coborât.

În plus, în această pandemie am fi avut dificultăţi reale în asigurarea vaccinurilor necesare. Am beneficiat, la fel ca toate statele membre al UE, de contractele negociate la Bruxelles cu marii producători de vaccinuri, lucru care era mult mai complicat dacă am fi făcut-o de unii singuri.

Un eurobarometru realizat recent arată o încredere ridicată a românilor faţă de Uniunea Europeană, semn că beneficiile aderării au fost înţelese pe deplin.

Aproximativ șapte din zece români declară că se simt cetățeni europeni, în timp ce 58% dintre ei apreciază că își cunosc drepturile în calitate de cetățeni ai Uniunii.

De asemenea, planul de redresare conceput la Bruxelles, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, este apreciat ca fiind eficient de aproape două-treimi dintre români. Cert este că vom beneficia în următorii ani de fonduri europene consistente, în valoare de câteva zeci de miliarde de euro, bani cu care România se va schimba din temelii.

Sigur că încă nu există o dezvoltare echilibrată la nivel naţional şi că marile oraşe plus capitala sunt principalele beneficiare ale dezvoltării. Încă există sărăcie în destule judeţe, iar nu toţi românii au beneficiat de binefacerile apartenenţei noastre la marea familie europeană.

Inclusiv Tulcea este un judeţ cu multe probleme și bunăstarea încă nu s-a instalat, aşa cum ar merita orice colţ din Europa. Dar vom munci zi de zi, pentru că singura şansă a ţării este să ne dezvoltăm împreună.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României

Back to top button