Tulcea

Scrisoare de mulţumire adresată ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu

Cu deosebită bucurie și onoare îmi exprim recunoștința pentru tot sprijinul și atenția pe care Ministerul Educației le acordă programelor de studiu al limbilor materne în școli, în mod deosebit în ceea ce privește elevii Comunității noastre, contribuind, astfel, la cultivarea și promovarea identității în diversitate, ca fundament al conviețuirii armonioase în țara noastră.


În contextul conflictului din țara vecină, Ucraina, am efectuat, zilele trecute, o vizită la vama Isaccea, județul Tulcea, unde am fost alături de tinerii noștri etnici, elevi ai unităților de învățământ din acest județ, direct implicați în acțiunile de voluntariat, ca traducători, oferind, în afara programului școlar, sprijin cetățenilor ucraineni refugiați, aflați în mare suferință. De asemenea, elevii noștri sunt prezenți și în locurile de cazare a celor aflați în nevoi, în special în internatele puse la dispoziție de unitățile școlare din municipiul Tulcea.
Este o mândrie pentru Comunitatea noastră această colaborare fructuoasă cu instituția pe care o conduceți, rezultatele fiind vizibile și datorită celor cinci olimpiade și concursuri școlare naționale desfășurate sub egida Ministerului Educației, în parteneriat cu organizația noastră, privind studiul limbii materne și religiei ortodoxe de rit vechi.
Datorită cunoștințelor de limbă maternă dobândite prin programele școlare, elevii și studenții ruși lipoveni prezintă astăzi un real ajutor în domeniul comunicării în limba rusă, având în vedere afluxul de refugiați din Ucraina, cunoscut fiind și deficitul extrem de interpreți în această sferă lingvistică.
Totodată, îmi exprim satisfacția și mulțumirea pentru excelenta colaborare și întregul sprijin din partea inspectorului școlar general, doamna prof. Viorica Pavel, de la IȘJ Tulcea, pentru susținerea elevilor etnici care, într-un gest de nobilă implicare, s-au alăturat voluntarilor traducători, constituindu-se într-un model de solidaritate și de bună practică pentru tânăra noastră generație.

Primiți, Domnule Ministru, expresia distinsei mele considerații.

Silviu FEODOR,

Deputat şi preşedinte al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România

Back to top button