fbpx
Ştirea zilei

Se lucrează la miniportul de la Jurilovca!

Proiectul de investiții „Creșterea accesibilității prin dezvoltarea infrastructurii de acostare în Comuna Jurilovca, județul Tulcea” se poate spune că este una dintre cele mai importante investiții ce vizează în acest moment comuna Jurilovca. De ce? Pentru că realizarea ,,miniportului” vizează crearea a 57 de locuri de acostare pentru ambarcațiuni și a 43 de noi locuri de parcare, realizarea unei rampe pentru lansarea ambarcaţiunilor la apă, alei pietonale, pasarelă de acces către insula nou amenajată (ce va cuprinde spații verzi și o mică zonă de promenadă).

De asemenea, va fi asigurat un front de acostare pentru nave de 18-20m, şalupe, vase pescăreşti sau yachturi. Portul va găzdui în continuare ambarcaţiunile tradiţionale ale pescarilor, într-un segment bine evidențiat în proiect.

În cadrul proiectului sunt incluse racordurile de apă, canalizare și curent electric. Astfel, după finalizarea procesului de amenajare a portului, turiștii și locuitorii vor avea acces la două tipuri de prize de încărcare: pentru maşini electrice în zona parcării autovehiculelor şi prize electrice pentru ambarcaţiunile cu motor electric.

Amânat de contestații cu aproape jumătate de an

Deși contractul pentru proiectare și execuție a fost semnat în aprilie 2021, lucrările nu au putut începe mai devreme de luna septembrie a.c. din cauza unor contestații care au vizat serviciile de supraveghere a lucrărilor (dirigenția de șantier).

Constructorul are acum la dispoziție 11 luni pentru realizarea obiectivului, perioadă la care se pot adăuga eventualele intervale de sistare a lucrărilor determinate de vremea nefavorabilă.

Mană cerească pentru dezvoltarea turismului

,,Turismul este, în acest moment, domeniul ce oferă cele mai promițătoare perspective de creștere economică și socială pentru locuitorii din comuna Jurilovca – atât prin posibilitatea dezvoltării de mici afaceri în turism sau domenii conexe, cât și prin crearea de noi locuri de muncă în regiune.

Portul turistic Jurilovca este una dintre porțile de acces către Delta Dunării și este principalul punct de plecare pentru toți cei care doresc să descopere Gura Portiței, una dintre stațiunile cele mai liniștite și mai apreciate de pe litoralul Mării Negre.

Prin realizarea acestui obiectiv de investiții, administrația publică locală își propune să contribuie la susținerea turismului prin valorificarea resurselor locale și a avantajelor zonei. Între acestea din urmă, accesibilitatea este considerată a fi unul dintre cele mai importante.” este de părere primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Finanțare

Cererea de finanțare pentru proiectul ce își propune modernizarea zonei pescărești a Portului Jurilovca a fost depusă în anul 2018, contractul de finanțare din fonduri europene prin Programul Operațional Regional fiind semnat în 2020 (alocare ITI).

Încadrare POR:

Axa prioritara 7 — Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului

Prioritatea de investiţii 7.1 – Sprijinirea unei creșteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum și sporirea accesibilităţii și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice.

Contractul de proiectare și execuție câștigat prin licitație publică de asocierea SC TERRA CONSTRUCT SRL – SC CONCEPT STRUCTURE SRL.

Durată: 1 an de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor (1 lună de proiectare și 11 luni de execuție).

Valoare contract: 12.844.327,21 lei fără TVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button