Se pregătește un alt Guvernator pentru ARBDD?
Mai multe instituții cu putere de decizie în ceea ce privește numirea dar și eliberarea din funcție a Guvernatorului ARBDD au fost sesizate azi de angajații din subordinea lui Bogdan Bulete, vremelnic numit în această funcție de subsecretar de stat la Ministerul Mediului.
Sesizarea vine într-un moment în care, ce să vezi, actualul Guvernator i-a propus ministrului, nici mai mult nici mai puțin decât ,,securizarea” funcției proprii prin modificarea legii si numirea sa pentru un mandat de 4 ani! De parcă ar fi alesul poporului…
Ce alte ,,minuni” a mai făcut Guvernatorul Bulete puteți citi mai jos în documentul transmis instituțiilor mai jos menționate!
Domnului Prim Ministru Marcel CIOLACU
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Domnului Ministru Mircea FECHET,
Prefectura Tulcea
Domnului Prefect Dan MUNTEANU,
Consiliul Județean Tulcea
Domnului Președinte Horia TEODORESCU
Stimate Domnule Prim-ministru Marcel CIOLACU,
Stimate Domnule Ministru Mircea FECHET,
Stimate Domnule Prefect Dan MUNTEANU,
Stimate Domnule Președinte Horia TEODORESCU,
Prin prezenta, dorim să vă informăm asupra situației actuale din cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării în speranța sprijinului și a verificării legalitățiiurmătoarelor aspecte:
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) are rol de autoritate de mediu, dar și de administrator al ariilor naturale protejate: Rezervația Biosferei Delta Dunării (R.B.D.D.) cu un triplu statut de conservare: de rezervație a biosferei (ROMAB0003), de Sit RAMSAR(zonă umedă de importanță internațională, în special pentru păsările acvatice) și Sit al patrimoniului natural universal (cod 588– Convenția Patrimoniului Natural Universal UNESCO) și a siturilor NATURA 2000: ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim – Sinoie, ROSCI0065 Delta Dunării, ROSCI0066 Delta Dunării-zona marină. În plus exercită controlul asupra îndeplinirii cerințelor privind măsurile de protecție a mediului.
Procesul de management în vederea conservăriibiodiversității din Rezervația Biosferei Delta Dunăriipornește de la componentele unui ciclu clasic de management (Analiză – Planificare – Implementare – Monitorizare/Control) și stabilește acțiunile și activitățile specifice pentru realizarea un management adaptativ și colaborativ, cu implicarea tuturor entităților reprezentative pentru factorii interesați.
Trebuie să aibă la bază implementarea conceptului de dezvoltare durabilă (echilibru între conservarea mediului –dezvoltarea socio-economică) și ridicarea standardului de viață a locuitorilor din Delta Dunării, prin practicarea unei Strategii adecvate (Plan Strategic).
Managementul de succes al ariilor naturale protejate necesită o viziune și un Plan Strategic pentru echilibrulîntre conservare și îmbunătățirea standardelor de viață ale locuitorilor, ARBDD fiind liantul între grupurile de interese interne și externe concentrate pe protecțiamediului. Astfel, se va muta presiunea datorată activitățilorcare afectează biodiversitatea prin exploatarea nesustenabilă a resurselor pentru sursă de venit, dacă se creează cadrul și soluții de sprijin pentru activitățiletradiționale și valorificarea resurselor naturale regenerabile, utilizare sustenabilă a resurselor și terenurilor.
În prezent problemele care amenință RBDD:
Resursa umană este elementul cheie pentru ca instituția săfuncționeze și să livreze serviciile cetățenilor. Este vital săavem personal cu studii de specialitate și să menținemoamenii cu experiență, o mare majoritate au peste 20 de ani de activitate în Delta Dunării. Iar la angajări, este vital să fie oameni de specialitate cu studii de management, în domeniul Matematică și Științele naturii (Chimie, Biologie,Ecologie și protecția mediului, Fizica) care să aibăcompetențe în înțelegerea fenomenelor naturale.
Obiectivul major al reorganizării ar trebui să fie: Implementarea unui sistem de management intern în ARBDD de tip: adaptativ și colaborativ (guvernanță (sistem de decizie) colaborativă) pentru eficientizarea în luarea deciziilor și de organizare a acțiunilor și activităților specifice în vederea stabilirii / ajustării unor măsuri de conservare a mediului (în baza informațiilor de specialitate) sau pentru prevenirea unor potențiale amenințări, moduri de compensare sau diminuare în caz de restricții.
A fost preocupat doar de interesele proprii și de reorganizare doar pentru a se răzbuna pe cei care în trecut, de când este angajatul ARBDD, au demonstrat că el încălcaprevederile legale și nu își desfășura activitatea cu respectarea normelor interne. Exemplu, lipsea frecvent de la serviciu, realiza singur activitatea de inspecție și control, etc. Și el a fost cercetat disciplinar pentru neregulile realizate (se poate verifica activitatea sa și actele de constatare emise în perioada în care a fost numit Șef la Comisariatul Sulina).
Domnul Bulete impune dispoziții care contravin legiimotivând, cităm: „că așa spun eu că sunt guvernator”, amenințând angajații că vor fi dați afară dacă nu se implementează ordinele dânsului. Este guvernatorul care a trimis cei mai mulți angajați în comisia de disciplină și care interferează cu membrii comisiei ca să fie sancționați chiarși fără existența dovezilor clare de vinovăție. Există deja mai multe sesizări penale pentru abuzurile aduse angajaților, în derulare.
Din cauza abuzurilor de putere realizate de dânsul cu aproape fiecare angajat a indus o stare de tensiune și instabilitate a resursei umane din ARBDD. Refuzând săaprobe cererile de concediu, a hărțuit și amenințat constantcolegii.
A emis mai multe Decizii, deși în Colegiul Executiv, nu s-au aprobat. A emis acte de reglementare doar de el semnate, deoarece colegii au refuzat să semneze. A emis acte, fărăsemnăturile Juridicului. A schimbat echipele de implementare a proiectelor cu fonduri europene, doar ca răzbunare și nu pentru eficiență, eliminând exact personalul cu cea mai mare experiență, inclusiv juriștii.
Un alt abuz, dar și incompatibilitate, este că s-a numit singur în postul liber de Director.
Deși principalul scop al ARBDD este managementul rezervației, D-nul Bulete a decis să desființeze postul de Director Management Ecologic prin asimilarea atribuțiilorspecifice într-o singură direcție, pentru a cărei coordonarese impun doar studii din domeniul științe sociale și piscicultură. D–nul Bulete având această specializare, recent terminată, fără a avea competențe sau studii, după cum reiese din CV-ul său.
Fiind reorganizare și având în vedere atribuțiile principale de Management Ecologic, Monitoring și Reconstrucțieecologică a ecosistemelor, evaluarea stării ecologice a patrimoniului natural, se impunea ca noul post de Director creat să răspundă necesităților pentru asigurareamanagementului rezervației. Direcția însă va coordona și Reglementarea și Controlul, deși există o incompatibilitate între aceste roluri.
În schimb nu sunt permise și cele mai importante studii, de Ecologie și Protecția Mediului, Chimie și Științele naturii, ceea ce arată că Domnul Bulete și–a creat un post special pentru el și nu reflectă necesitățile postului și pregătireanecesară pentru a lua bune măsuri de management.
Conducerea sa a fost lipsită total de transparență, fărăimplicarea factorilor interesați, neascultând nici de aparatul de specialitate din ARBDD.
Colaborarea cu factorii ce își desfășoară activitatea în Delta Dunării și care sunt vizați direct de Deciziile ARBDD(agenții economici, autoritățile locale, comunitățile locale din Delta Dunării) este practic inexistentă. Refuză săparticipe la Ședințele de lucru ale Prefecturii.
ARBDD, periodic chema, spre consultare, reprezentațiicomunităților locale pentru a analiza, în special, problemele semnalate sau pentru stabilirea modului de desfășurare a activităților de pescuit, pășunat, pentru organizarea activităților economice tradiționale. Din păcate, domnul Bogdan Bulete, depășind prevederile legale, a decis singur, fără consultarea inclusiv a Colegiului executiv al ARBDD, sau a Consiliului consultativ de administrare.
Consiliul consultativ de administrare, este alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor, organizațiilor economice, organizațiilor neguvernamentale, autorităților și comunităților locale care dețin cu orice titlu suprafețe, bunuri sau au interese în perimetrul rezervației și care sunt implicate și interesate în aplicarea măsurilor de protecție, conservare și dezvoltare durabilă a zonei, cu rol consultativ în procesul de adoptare a deciziilor care pot afecta interesele reprezentanților săi.
S-au încălcat astfel prevederile ART. 41 din Legea nr. 82 din 20 noiembrie 1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării„: Consiliul consultativ de administrare se întrunește cel puțin o dată pe an, la inițiativaAdministrației Rezervației, deși au fost solicitări în acest sens și au fost semnalate unele aspecte cu care se confruntăcomunitățile locale.
ARBDD nu are o viziune de management stabilită și aprobată cu consultarea tuturor entităților. Nu există un Plan strategic Instituțional, programul de activitate sau bugetul aprobat prin Colegiul Executiv așa cum prevede art.6 din Hotărârea nr. 1217/2012 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare și a structurii organizatorice ale Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
A trimis propuneri de modificare a Legii nr. 82/1993, cu drepturi sporite pentru Guvernator și cu propuneri care nu au fost discutate cu aparatul de specialitate din ARBDD.
Reorganizarea trebuia să aibă la bază prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, dar cu respectarea Codului administrativ – Ordonanțade urgență 57/2019. În schimb a fost elaborată doar de dânsul, în mare taină, fără transparență, refuzând un an săcolaboreze cu sindicatul și fără să țină cont de prevederile legale, sau de domiciliul inspectorilor și locul de muncădeținut, modificând raportul de serviciu al angajaților, doar după bunul plac.
Cu încălcarea cadrului legal și metodologic incident unei proceduri de reorganizare instituționale prin nerespectarea principiilor: legalității, transparenței, separației funcțiilor, independenței actului de control și afectând calitatea serviciului public.
A încălcat cu intenție prevederile ART 413 Dreptul la tratament egal și Art. 414 Dreptul de a fi informat din OUG nr. 57 din 3 iulie 2019, în condițiile în care s-a solicitat să ne comunice informații despre reorganizare.
Legea nr. 296/2023 impunea prin Art. XX. Aln (3)Reorganizarea instituției în sensul ca Structura organizatorică să respecte următoarele cerințe:
a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;
b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuție;
Însă, Guvernatorul a decis singur desființarea Serviciului Relații Interne și internaționale (SRII), (care avea peste 10 posturi), avea un rol fundamental în managementul colaborativ, informarea și comunicarea cu toți factorii interesați, având în vedere experiența și eficiența personalului de peste 20 de ani. Atribuțiile au fost mutate și împărțite la alte servicii: Serviciul juridic și la cele 4 servicii de inspecție. Pe termen lung, activitățile de educațieecologică, informare și comunicare, fără o coordonare unitară nu vor fi eficiente.
În condițiile în care prin Decizia nr. 46 din 12.02.2025 a aprobat Regulamentul Intern de Organizare și Funcționareîn care doar a mutat atribuțiile, a realizat singur că nu este eficient și prin referat intern a aprobat mutarea înapoi a atribuțiilor la serviciul desființat și numit acum Compartiment Relații internaționale.
Personalul SRII avea ca principală sarcină să furnizeze informații despre RBDD, să contribuie la ridicarea nivelului de conștientizare publică și prin aceasta la înțelegerea valorii ariei protejate, la influențarea și schimbarea atitudinilor în favoarea administrării durabile, conservării și limitării presiunilor asupra ariei naturale protejate.
În scopul realizării obiectivelor dezvoltării socio-economice durabile, o condiție importantă care trebuie îndeplinită o constituie conștientizarea și educarea publicului, procese menite să permită accesul la informație, înțelegerea și interpretarea corectă a informației, precum și încurajarea participării comunităților locale la luarea deciziilor manageriale.
Majoritatea convențiilor internaționale în domeniul protecției și conservării biodiversității (ratificate și de România) conțin prevederi care subliniază importanța majoră a stabilirii unui dialog constructiv, cu impact asupra deciziilor pe termen lung, între factorii de decizie și public (în special cu comunitățile locale) și, mai ales, includ o serie de prevederi cu referire la necesitatea de a se îmbunătăți nivelul de sensibilizare și conștientizare a publicului prin:
•încurajarea participării comunităților locale la luarea deciziilor manageriale
•favorizarea schimburilor de experiență între rezervații, în vederea întăririi participării comunităților locale și a voluntarilor la activitățile din rezervație;
•promovarea si organizarea acțiunilor de informare și educație.
Nu a respectat Art. XVII. (4) Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcția de conducere deținută ca urmare a reorganizării beneficiază de drepturile prevăzute de lege. Acesta are dreptul de a ocupa o funcție de conducere vacantă de același nivel sau o funcție de conducere de nivel ierarhic inferior vacantă. Sau Art. XVIII.
Deși, prin adresa ARBDD nr. 2497 din 12.02.2025 a fost publicată pe site-ul oficial Lista posturilor vacante, Guvernatorul a numit alte persoane în funcții de conducere care nu au dat niciodată concurs pentru ocuparea unui post de conducere, inclusiv numindu-se singur pe postul de Director executiv.
O altă dovadă de abuz se poate observa din statul de funcții, unde Guvernatorul a făcut rocada între inspectori, discriminatoriu, fără motivare și fără acordul scris al funcționarilor, fără să se țină cont de vechimea pe care o au pe zonp sau să țină cont de domiciliul acestora, unii fiind acum obligați să facă naveta către noul loc de muncă, pe propria cheltuială:
Precizăm că cele 4 Servicii de Inspecție (fostele Comisariate) au sediul/locul de muncă astfel:
Serviciul Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică Tulcea-Chilia, la sediul central Tulcea
Serviciul Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică Murighiol – Sf. Gheorghe, la sediul Murighiol
Serviciul Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică Sulina, la sediul Sulina
Serviciul Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologică Razim-Sinoe, la sediul Jurilovca.
Menționăm că Inspectorii din Biroul Monitoring, Districte, Zone Protejate (birou care a fost desființat) aveau toțiatribuții de inspecție și control și era adecvat să fie reîncadrați în zona lor de competență.
In plus, Biroul Monitoring, Districte, Zone Protejate avea 13posturi de execuție, trebuia transformat în Serviciu pentru coordonarea unitară a modului de realizare a activității de monitoring.
Noile Servicii Inspecție, Monitorizare și Educație Ecologicăau fost create cu triplarea atribuțiilor, prin preluarea atribuțiilor celorlalte Servicii, astfel nu mai respectăprincipiul eficienței, dar există și o incompatibilitate majoră.Atribuția de Control, care impune la constatare – sancționare, vine in contradicție cu Educația, care presupune Prevenție, respectiv aplicarea Legii 82/1993 art 6 pct k)organizează acțiunile de informare și educațieecologica și q)organizează acțiuni de voluntariat pe teritoriul rezervației;
Serviciile Inspecție, care erau în trecut doar în subordonarea Guvernatorului pentru a respecta independența controlului, acum sunt sub coordonarea unui Director care asigură șirolul de autoritate de mediu (compartimentul Avize, Acorduri, Autorizații), nerespectându-se segregarea rolurilor diferite ale ARBDD pentru a evita conflictul de interese între funcția de autoritate de mediu (rol de reglementare) și atribuția de Inspecție–control (de sancționare), ce ar putea duce la abuzuri și influențareaexercitării Controlului realizat de Inspectori.
Deciziile de numire a personalului ARBDD din 13.02.2025 nu sunt motivate deoarece nu se indică în mod concret și explicit care au fost justificările pentru care s-au luat acele măsuri de reorganizare. Se invocă Art. 518 aln 1 și 2 din OUG 57/2019, deși nu s-au modificat atribuțiile aferente unei funcții publice mai puțin de 50% și nu s-au redus atribuțiile unui compartiment, doar au fost mutate atribuțiile pentru a se crea noi Servicii care nu îndeplineaucondițiile privind normativul de personal de 10 posturi de execuție. În plus, nici până în prezent nu au fost elaborate fișele de post.
Deciziile de numire în urma reorganizării nu au respectat în totalitate prevederile art 529 aln (1) punctele h., j. și aln (2) și art 530 din Codul Administrativ, deoarece nu a fost indicat temeiul legal al numirii, Fișa de post, precum șiactele doveditoare care stau la baza încadrării în textul de lege sau fundamentarea mutării în altă localitate pentru desfășurarea activității.
Actele administrative de modificare a raporturilor de serviciu nu au fost emise conform art 530 din OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără aplicareaprevederii art 505 aln 9 prin care funcționarul public poate refuza dacă se află în una dintre situații enumerate în textul de lege .
Guvernatorul a încălcat prevederile art. 502: Modalități de modificare a raporturilor de serviciu aln. (6) Modificarea raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici se dispune prin act administrativ al persoanei care are competența de numire, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 528 si 530.
Noua organigramă a fost elaborată într-o lipsă totală de transparență și cu încălcarea directă a Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, ignorându-se total solicitarea Sindicatului ARBDD de a se organiza o dezbatere publică a proiectului de act normativ.
–S-au încălcat principiul legalității și prevederile Legii 367/2022 privind Dialogul social care stipulează obligativitatea angajatorului de a informa și consulta angajații cu privire la deciziile care pot duce la modificări importante în organizarea muncii, în relațiile contractuale sau în raporturile de muncă înainte de implementarea deciziilor respective, pentru a permite angajaților să formuleze propuneri și să-și apere drepturile legale.
–În nota de fundamentare postată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care e diferită de cea postată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, se aduc modificări substanțiale în funcționarea instituției, schimbări necunoscute de angajații instituției (funcționari publici și personal contractual), fără solicitarea unor puncte de vedere de la structurile funcționale și cu încălcarea flagrantă a prevederilor Acordului/Contractului colectiv de muncă.
–Eludarea normelor metodologice de aplicare a Legii 500/2002 privind finanțele publice care obligă la respectarea principiului separării atribuțiilor în cele patru faze ale execuției bugetare. Prin comasarea unor compartimente și preluarea atribuțiilor de alte structuri, definite conform legii cu existență distinctă, se încalcă principiile legalității și cele referitoare la separația competențelor de execuție, la controlul financiar preventiv și respectarea disciplinei fiscale.
–Noua organigramă nu asigură respectarea și aplicarea tuturor competențelor materiale ale instituției, îndeplinirea atribuțiilor stabilite prin Legea specială 82/1993 de constituire a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, atât din cauza desființării unor departamente cheie cât mai ales prin reducerea numărului de posturi. Schema de personal este insuficientă pentru funcționarea la minimul de siguranță prevăzut de lege având ca efect blocarea activității ARBDD.
Reorganizarea nu este motivată sub nicio formă de fapt și drept, fundamentarea de la baza luării acestor măsuri nu respectă prevederile legale, dar nici principiile de management durabil, adaptativ și colaborativ.