Ştirea zilei

Şefa învătământului tulcean a deschis anul şcolar la Măcin!

- Şcoala "Gheorghe Banea", o bijuterie realizată de firma de construcţii argeşeană TLD Solution Grup

Noul an şcolar a început azi fără niciun curs online iar după mai bine de un an de pandemie unii primari gospodari au avut ce oferi azi, în prima zi de şcoală, elevilor reveniţi în clase şi în bănci: şcoli reabilitate, clase de curs frumos amenajate şi mobilier şcolar nou şi de calitate.

Poate cel mai bun exemplu de şcoală reabilitată este cel al Şcolii Gheorghe Banea din Măcin. Anul trecut în luna noiembrie, Primăria Măcin elibera autorizaţia de construcţie pentru proiectul „Reabilitare, modernizare, şi dotare – Şcoala Gimnazială Gheorghe Banea” cu termen de finalizare a lucrărilor … 9 septembrie 2022. Un termen rezonabil de 22 de luni pentru complexitatea lucrărilor, printre acestea şi primul sistem centralizat de intervenţie la incendiu cu un bazin de 60 de metri cubi de apă şi o centrală de avertizare fum şi foc modernă tocmai pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendii conform noii legislaţii de după tragedia de la Colectiv.

Proiectantul Modvest Construct 2000 dar mai ales firma de construcţii argeşeană, TLD Solution Grup au oferit săptămâna trecută cea mai frumoasă surpriză celor 370 de elevi din cele 13 clase de gimnaziu: au anunţat autoritatea locală că au finalizat lucrările în numai 10 luni!

Reabilitare a structurii de rezistenţă şi reabilitare termică a clădirii cu vată bazaltică, instalaţie termică şi de alimentare cu apă nouă şi modernă, modificări şi recompartimentări ale claselor vechi unele dintre ele devenind laboratoare moderne, un spaţiu nou amenajat conform normelor sanitare pentru Programul Laptele şi cornul, uşi de panică speciale şi, nu în ultimul rând mobilier şcolar de ultimă generaţie, toate acestea au fost realizate în timp record la Şcoala Gheorghe Banea din Măcin acolo unde azi au deschis anul şcolar atât subprefectul cu atribuţiuni de prefect Nicolae Topoleanu, dar şi inspectorul şcolar general Viorica Pavel.

Numai şcoli reabilitate total şi modernizate la Jurilovca

Într-una dintre puţinele comune ale judeţului Tulcea în care asfaltul opreşte la fiecare poartă a casei, Jurilovca, anul şcolar a început în unităţi şcolare total reabilitate. Primarul comunei, Eugen Ion, şi-a condus azi fiul, Ioan Ion, la una dintre aceste şcoli după care a transmis următorul mesaj:
Intrăm în noul an an școlar cu bucuria că ne-am putut #revedea și retrăi alături de copiii noștri emoțiile oricări nou început. Pentru ca elevii și profesorii să fie #protejați și să se concentreze exclusiv pe actul educațional, școlile și grădinițele noastre îndeplinesc toate regulile #sanitare actuale. Sălile de curs dispun de toate dotările necesare unui învățământ modern, în timp ce materialele #dezinfectante și #măștile de protecție au fost achiziționate din bugetul local încă din perioada verii.

Așa cum o fac an după an, sublinez din nou că, în comunitatea noastră, #educația (și tot ceea ce ține de ea) va rămâne întotdeauna un element #prioritar, ce va fi susținut indiferent cât de limitative și dificile vor fi condițiile ce ni se impun.
Scopul nostru comun este ca, prin eforturile unor profesori dedicați, empatici și bine pregătiți, toți copiii noștri să găsească, în mod #egal, în școală, toate condițiile care să îi ajute să se dezvolte liberi și #curajoși în descoperirea lumii în care vor ajunge să trăiască.
Un an bun, cu rezultate frumoase, tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice!” a fost mesajul transmis de primarul Eugen Ion după festivitatea de deschidere a anului şcolar.
În Jurilovca, noul an se deschide cu patru unități de învățământ total reabilitate – Grădinița Jurilovca, Școala și Grădinița Sălcioara, Școala Vișina. Cea mai mare unitate de învățământ din Jurilovca – Școala cu clasele I-VIII – se află în plin proces de modernizare și extindere, lucrările desfășurându-se conform graficului asumat de constructor.
Deschidere de an şcolar şi la Şcoala Postliceală Sanitară Sf Luca 
Singura structură de învăţământ postliceală din judeţul Tulcea, Şcoala Postliceală Sanitară Sf Luca şi-a deschis azi larg porţile pentru cei 112 elevi din primul an de studiu, o dovadă că meseria de asistent medical este la mare, mare căutare.
Este vorba despre cea de-a 17 generaţie de elevi ce calcă pentru prima dată pragul acestei instituţii de învăţământ care a dat sistemului medical din România dar, din păcate, şi din afara ţării, mii de absolvenţi.
De la festivitatea de deschidere, după doi ani în care aceasta nu a a avut loc din cauza pandemiei, a lipsit azi pentru prima dată directorul acestei şcoli, dr. Liliana Andrei, din motive obiective, însă au fost prezenţi dr. Dumitru Vâlcu, iar din partea Inspectoratului Şcolar al judeţului Tulcea, inspectorul şcolar general adjunct Constantin Coca.

Primarul Ştefan Ilie a participat în această dimineaţă la deschiderea anului şcolar de la Liceul Teoretic Grigore Moisil, ocazie cu care a transmis şi un mesaj celor prezenţi:

Dragi părinți,

Setea de cunoaștere, creativitatea, cunoștințele – toate acestea, odată asimilate, nu le mai poate lua nimeni; copiii vor rămâne cu această bogăție toată viața.

Să nu uităm că, înainte de toate, ne dorim să ne vedem copiii fericiți.
Societatea trăiește o confuzie a valorilor, iar în lipsa educației, copiii se pot rătăci în mediocritate sau mai rău. Trebuie să găsim împreună acele puncte de reper sănătoase, în jurul cărora ne putem vedea copiii crescând fericiți.

Misiunea noastră, a fiecărui părinte este de a-i îndruma către modele vrednice și de bună credință.

Vă urez succes în noul an școlar!

– Dragi profesori și educatori,

Doar dăruirea dumneavoastră față de educația elevilor construiește comportamente și deprinderi care să-i transforme în oameni destoinici și capabili să reușească în societate.

Dumneavoastră aveți marele privilegiu de a le putea deveni mentori acestor copii, de a rămâne în memoria lor si de a-i călăuzi pentru tot restul vietii prin ceea ce le transmiteți in școală.

Sunt de părere că fiecare materie predată trebuie să încurajeze creativitatea, spiritul critic si gândirea liberă. Să cultive demnitatea, respectul față de cei din jur, dialogul și valorile democratice.

Să aveți un an școlar plin de performanțe!

– Dragi elevi, sunteți la vârsta când aveți mult timp pentru a vă distra și la fel de mult pentru a învăța.
Acum aveti tot timpul din lume, bucurati-vă! Descoperiți cât mai multe, căutați răspunsuri. Puneți întrebări – vouă înșivă, profesorilor, părinților, prietenilor. Folosiți Internetul, căutați informații, aprofundati, verificati sursele, învățați să nu vă lăsați păcăliți si folosiți de alții.

Îmi place să cred că școala vă va transmite bucuria de a învăța, de a acumula cunoștințe – și asta nu doar pe parcursul anilor de școală, ci pentru tot restul vieții.

Vă doresc mari succese! Să fiți cei mai fericiți elevi! Sunteți cei mai buni!

– Noi, autoritățille locale, suntem obligate să dezvoltăm infrastructura școlară si să alocam resurse financiare pentru dezvoltarea condițiilor de învățământ pentru fiecare elev, iar eu, ca primar, sunt conștient că trebuie să folosesc la maximum toate programele europene, guvernamentale sau locale pentru creșterea actului educativ și pentru dezvoltarea școlilor municipiului Tulcea.

Știu că educatia nu trebuie să se oprească in școală. Educația trebuie să aibă loc si pe stradă și în parc si pe terenul de sport si în autobuz. O administrație corectă își asumă rolul de a transmite constant informații, de a modela comportamentul cetățenilor, mai ales al tinerilor, în beneficiul întregii societăți.

Știu că doar printr-o calitate cât mai bună și continuă a educației vom avea un viitor frumos pentru generațiile de mâine.

Vă doresc tuturor multă sănătate și mari succese în noul an școlar!

Din nou în bănci: Prima zi de şcoală fără …online!

Potrivit Hotărârii 133 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea, adoptată vineri, 10 septembrie 2021, la propunerile consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Tulcea, s-a aprobat doar scenariul 1 pentru toate unităţile de învăţământ din judeţul Tulcea.  Acesta presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Deci prima zi de şcoală fără …online!

Nu sunt singur în prima zi de școală

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea au luat parte astăzi, la proiectul ,,Nu sunt singur în prima zi de școală”, inițiat de Instituția Prefectului – județul Tulcea.

În prima zi de școală, doi copii din cadrul caselor de tip familial Cocorii 1 și Cocorii 2 – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea au primit vizita jandarmilor, care le-au adus în dar câte un ghiozdan echipat cu rechizitele atât de necesare la început de an școlar și i-au însoțit la festivitatea de deschidere a anului școlar.

Misiunea jandarmilor a fost una deosebită, de suflet: au oferit copiilor încurajarea de care au atâta nevoie în prag de școală, încrederea în forțele proprii și sentimentul de siguranță și afecțiune. Cei doi copii, cu vârste de 7, respectiv 11 ani,  au fost foarte receptivi, bucuroși de prezența oamenilor în uniformă și au primit cu zâmbetul pe chip această experiență, care le-a adus un sprijin și sentimentul că nu sunt singuri.

Proiectul a fost inițiat de Instituția Prefectului – județul Tulcea în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea, structurile M.A.I. și Inspectoratul Școlar Județean.

 

Back to top button