fbpx
Tulcea

Senatorul USR Costel Vicol a obținut AVIZ FAFORABIL pentru legea prevenirii discriminării constructorilor de nave!

”Statul român NU asigură cadrul legislativ necesar prevenirii situațiilor de discriminare a salariaților ce muncesc la angajatorii ce desfășoară activități în domeniul construcţiilor de nave şi structuri plutitoare, raportat la avantajele existente pentru salariatii ce muncesc la angajatorii ce deruleaza activitati in domeniul constructiilor civile” a transmis azi senatorul USR Tulcea, Costel Vicol.
De aceea acesta a inițiat un proiect de lege care va repara această mare eroare din lege și care totodată reprezintă un mare dezavantaj adus acestei categorii de muncitori în construcții navale față de muncitorii din construcții civile.
În momentul de față, art. 60, pct. 5, lit. a) din Codul Fiscal prevede încă din luna iunie 2019, când Parlamentul a aprobat modificarea cadrului legal, scutirea de la plată impozitului pe venit a unor categorii de contribuabili, respectiv persoanele fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, ai căror angajatori desfășoară activități în sectorul construcții definit la codul CAEN 41.42.43 – secțiunea F – Construcții.
La art. 60, pct. 5, lit.b) din Codul Fiscal prevede că sunt scutiți de la plata impozitului pe venit angajatorii care realizează cifră de afaceri din activitățile menționate la lit. a) și alte activități specifice domeniului construcții în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
La art. 60, pct. 5, lit.c) din Codul Fiscal, prevede că veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76, alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplică scutirea sunt calculate la un salariu brut de încadrare pentru 8 ore de muncă/zi de minimum 4.000 lei lunar(OG 168/2022).
Scutirea se aplică pentru sumele din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv, obţinut din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1) – (3), realizate de persoanele fizice.
Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale(conform OG 16/2022)”. În acest moment proiectul legislativ are aviz FAFORABIL, atât de la CES cât și de CL!”  a anunț anunțat azi senatorul USR Tulcea, Costel Vicol.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE