Ştirea zilei

Sesizare cu miros de „fake news” despre Liceul Tehnologic „Henri Coandă”

Dacă Liceul Tehnologic „Henri Coandă” ar fi fost nominalizat în primăvara acestui an de atâtea ori în presa naţională de câte ori a fost în ultima lună am fi crezut că este cea mai genială campanie de promovare a sa în rândul absolvenţilor de gimnaziu. 

Numai că acest liceu – nu unul de top al judeţului, dar nici mediocru totuşi – este ţinta unor „fake news” de manual de manipulare de când a început anul şcolar ce par a contura o campanie dusă împotriva unui om din conducerea liceului.

Ultima „ispravă”, rostogolită pe nemestecate în presa online, ce are legătură cu acest liceu îşi are „izvorul” într-o sesizare adresată, aşa cum rezultă din primul paragraf, inspectorului şcolar general. Numai că această sesizare n-a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea pe nicuna din căile de comunicare oficială, cu atât mai puţin la inspectorul şcolar general Viorica Pavel.  Fiind deja public pe mai multe site-uri îl preluăm ca atare, desigur, de la cei care l-au publicat primii, pe surse:

Doamna inspector general
Sunt mama unui elev de clasa de a 9-a de la liceul Henry Coanda Tulcea si vreau sa va aduc la cunostinta urmatoarea situatiue:
Eu dar si alti parinti suntem hotarati sa nu ne mai trimitem copii la scoala pentru ca nu sint in siguranta!
Doamna diriginta Barbu Geanina de la clasa a 9-a A indeamna elevii sa nu poarte masca in timpul orelor pentru ca spune dansa este dreptul lor sa respire liberi!
Doamna Barbu nu poarta nici dumneaei masca din cate am inteles, la nici una dintre orele ei pe care le are cu toate clasele de liceu in semn de protest fata de masurile covid.
Doamna a declarat elevilor ca ea nu crede in aceasta boala si ca este numai o minciuna inventata de guvern!
Din cauza doamnei copii au inceput sa nu mai poarte masca nici la alte ore, certandu-se cu profesorii ca sunt obligati sa nu respire!
Zilnic copilul meu este expus riscului de imbolnavire! Copilul poate aduce de la scoala acest virus oricand pentru in clasa lor elevii isi scot mastile chiar in ore iar in pauza stau nesupravegheati si fara masti
Desi am vaut la tv ca masca este obligatorie chiar si pentru cei mici doamna Barbu spune ca nu poate fi obligata de nimeni sa poarte masca!
Pe pagina dumneai de facebok doamna Barbu are postata Petiția anti-mască în școală!
Este aceasta petitie https://www.petitieonline.com/fara_masca_in_salile_de_clasa?uv=28051788&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR0op-OA3P-GfcT4oQjz3M7F950jaTlQ_SA7KLxRcbb9Guu9dTgP7Em2j50
Doamna a spus copiilor la clase ca in alte tari masca nu este obligatorie si numai la noi ne obloiga, si ca se pot copii imbolnavi de la purtatul mastii!
dar pentru ca au crescut cazurile de covid si suntem cu totii speriati am decis sa va scriu!
Eu am auzit ca la acest liceu nu prea se respecta legea si am citiut destule pe internet despre scandaluri si alte lucruri. Pentru sa nu pateasca ceva copilul meu am apelat la dumneavoastra poate ca aveti control mai mare asupra doamnei director!
Doamna Barbu nu are dreptul sa ne imbolnaveasca noua copii pentru ca dumneai nu crede în covid! Daca doamna are 5 ore intr-o zi si nu poarta masca la nici o clasa atunci ea poate duce virusul foarte usor dintr-o clasa in alta, imbolnavind pe toata lumea!
daca DSP vine la scoala pe neanunțate o va gasi pe aceasta doamna stand in clasa bine mersi fara masca si ea, si elevii
va rog sa luati masuri urgente altfel eu si alti parinti nu ne mai trimitem copii in aceasta scoala cu risc de imbolnavire!

Multumesc!

Afirmaţii grave, reacţie din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea

Când eşti profesor de limbă engleză la un liceu iar numele tău apare în presă astfel, o reacţie firească ar fi să dezminţi imediat. Asta o faci la nervi, „la cald” şi, de regulă, reacţia nu este atât de convingătoare încât să şteargă şi ultima urmă de îndoială.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea a „temperat” orice reacţie, cum spuneam, ce ar fi părut firească, a cerut conducerii liceului o anchetă internă şi, pe deasupra, a sesizat atât Inspectoratul Judeţean de Poliţie cât şi Direcţia de Sănătate Publică pentru a efectua şi acestea anchele lor. Fiecare instituţie, desigur după procedurile sale.

Pentru a detensiona cumva situaţia conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea emis, imediat după ora 17.00, şi un comunicat ce lasă loc de revenire cu precizări suplimentare în cursul zilei de joi. Şi pe acesta îl publicăm ca atare:

Comunicat
În urma știrilor apărute în presă, cum că un cadru didactic de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea este acuzat de un părinte că le spune elevilor să nu poarte mască, vă informăm că la Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea nu s-a primit și nu s-a înregistrat nicio sesisare cu privire la acest aspect.
Pentru a verifica veridicitatea informațiilor apărute in presă, Inspectoratul Scolar Judetean a solicitat un punct vedere atât conducerii instituției de învățământ, cât si cadrului didactic.
Precizăm că Liceul Henri Coandă a luat toate măsurile de protecție împotriva îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, iar poziția oficială a unității de învățământ este că portul măștii este obligatoriu în sălile de clasă si se respectă prevederile Ordinului comun al MEC si MS, nr. 5487/1494 din 31.08.2020.
Conducerea ISJ Tulcea
În loc de concluzii
E tot mai evident că Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Tulcea e „vedeta” acestui început de an şcolar, cel puţin în plan mediatic. Unele licee au avut elevi de 10 la Evaluarea Naţională ( Liceul Grigore Moisil) şi au apărut nominalizate într-un comunicat de presă publicat doar de unele instituţii de presă. Pe principiul „good news, no news”, o astfel de ştire nu a fost interesantă în schimb ceva ce miroase de la o poştă a „fake news” a agitat până şi redacţiile din presa centrală. Şi toate astea aparent pentru a da o lecţie cuiva ce a parodiat un celebru serial de pe HBO …
Back to top button