fbpx
Ştirea zilei

Stare de alertă pentru angajaţii de la Alum!

Cu privire la știrile apărute în presa românească referitoare la închiderea iminentă a activității de producție, societatea anunță investitorii şi publicul interesat că nu a luat o decizie în acest sens în forurile statutare, în ciuda situației excepționale de pe piețele de energie şi gaze. Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate şi nesustenabile din punct de vedere economic. Situația economică este fluidă şi extrem de volatilă, iar în momentul în care conducerea societății va lua decizii de impact pentru societate şi investitorii, va anunța acest lucru potrivit reglementarilor în vigoare.” este comunicatul oficial al ALRO Slatina, colos industrial în care este integrat operaţional şi producătorul de alumină Alum Tulcea.

Comunicatul vine ca urmare a faptului că liderul celui mai mare sindicat din ALRO Slatina a declarat miercuri, 22 decembrie 2021, într-o conferinţă de presă, că s-a început procesul de reducere a capacităţii de producţie.  Un lucru adevărat, însă este o soluţie de diminuare a pierderilor în contextul în care preţul energiei, ce reprezintă 80% din costurile de producţie, au crescut foarte mult.

La ALUM Tulcea situaţia nu e atât de gravă!

Liderul Sindicatului Alum Tulcea, Adrian Darie, susţine că situaţia de la ALRO ar trebui să ne îngrijoreze, însă altul este impactul creşterii preţului energiei electrice la ALRO şi altul este cel de la ALUM.

La ALRO Slatina preţul de producţie este inluenţat în procent de circa 80% de preţul energiei electrice. La Alum Tulcea impactul este mult mai mic, însă problema e că dacă acolo se reduce capacitate de producţie şi noi va trebui să facem acelaşi lucru. Au închis la ALRO 30-40 de cuve din totalul celor 700 şi până la sfârşitul anului vor mai fi închise câteva zeci. Dacă se merge la fel şi anul viitor, încet-încet vom fi nevoiţi şi noi să golim instalaţii pentru că nu va mai fi nevoie de alumină la Slatina.” a declarat Adrian Darie, lider sindical.

Momentan nu pleacă nimeni acasă!

Contactat telefonic, directorul operaţional de la Tulcea, Sorin Iliev, ne-a declarat că nu pleacă nimeni acasă şi nici nu se pune problema trimiterii oamenilor în şomaj.

Tot ce pot să vă spun este că momentan nu pleacă nimeni acasă! Pentru celelalte probleme legate de preţul energiei, capacitatea de producţie şi situaţia de la ALRO, doar conducerea companiei poate oferi presei şi publicului larg informaţii.” a declarat Sorin Iliev.

Informaţia cu privire la situaţia angajaţilor de la Alum a fost confirmată şi de liderul sindical Adrian Darie: „Vă daţi seama că este primul lucru de care am întrebat conducerea companiei în momentul în care s-a pus problema reducerii capacităţilor de producţie. Răspunsul a fost unul ferm: nu pleacă nimeni acasă pentru că va trebui, la nevoie, să golim instalaţii şi, tot la nevoie, să le reumplem când va fi cazul. Între timp sunt destule lucruri de făcut, respectiv lucrări de modernizare sau doar de întreţinere a capacităţilor de producţie„.

Situaţia din industria românească este influenţată foarte mult de creşterea preţului energiei electrice, iar ALRO Slatina este cel mai mare consumator de energie din ţară, cu peste 8% din consumul naţional. Faptul că şi ALRO Slatina este nevoită să cumpere energie de pe piaţa liberă este un dezastru pentru capacităţile de producţie din această industrie neferoasă. Conducerea ALRO Slatina nu a solicitat, potrivit surselor noastre, niciun moment energie electrică subvenţionată de la bugetul de stat ci doar posibilitatea de a cumpăra direct de la producători energia electrică, fără intermediari. Dacă acest lucru se va întâmpla ţine doar de Guvern….

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE