Ştirea zilei

Traseism politic: Aproape toţi membrii din filiala Pro România Sarichioi vor ceva în … PLUS

A treia forţă politică a României, noul partid USR PLUS, aşa cum a devenit el pe 16 aprilie 2021 (când fuziunea prin absorbţie dintre USR şi PLUS a fost aprobată, definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti) are, la nivelul judeţului nostru, ceva probleme de … traseism politic. Pe aripa sa mai plăpândă, adică pe PLUS.

Traseismul pleacă de la una dintre filialele slabe ale … Pro România (vă veţi întreba ce legătură are una cu alta!) şi anume cea de la Sarichioi, care a dat doar un consilier local din totalul celor 15 aleşi locali din cea mai mare comună a judeţului. Practic acelaşi număr de consilieri obţinut, pe „persoană fizică”, de independentul Alex Filip, dar – atenţie! – susţinut pentru funcţia de primar tot de Pro România la alegerile din toamna anului trecut. Practic, conducerea Pro România de la acea vreme nu a avut încredere în vreun membru de partid şi a mizat pe acest candidat independent pentru funcţia de primar. Nimic rău, la urma urmei .. numai că…

Alex Filip a umblat cu bani la aleasa Pro România ca să renunţe la mandat

Un document (parvenit pe surse ce vor să îşi păstreze, pentru moment, anonimatul) arată că nu neagă nici bărbatul ce ştia tot satul Zebil, sat din componenţa comunei Sarichioi! Şi anume că, da, consilierei locale Pro România, Niculina Moscu, i s-ar fi oferit bani pentru a renunţa la mandat. Desigur, în favoarea naşului acestui consilier independent şi candidat la funcţia de primar susţinut de Pro România, Alex Filip. Nu îi vom divulga numele naşului său, deşi acesta este public, fiind vorba de al doilea pe lista Pro România la alegerile locale petru Consiliul local Sarichioi, din respect pentru ceea ce înseamnă acesta pentru comuna sa, nefiind vreun venetic, ba dimpotrivă un localnic harnic aşa cum sunt marea majoritate a nativilor din Sarichioi. Cum operaţiunea nu a reuşit, miza numită funcţia de viceprimar a ajuns pe la un consilier PSD şi nu la independentul Alex Filip … Dar povestea nu se opreşte aici!

Zeci de membri din filiala Pro România Sarichioi au vrut ceva în PLUS

Ca şi în viaţă, facerea de bine se întoarce bumerang şi, în contextul noului Pro România, cel de după alegerile parlamentare, membrii filialei Pro România din Sarichioi au fost uşor de convins de către fostul candidat independent Alex Filip să caute ceva în PLUS.

Ei bine, da, partid care l-a primit pe fostul candidat susţinut de Pro România, ba chiar l-a făcut portavocea filialei, respectiv purtător de cuvânt. Unii cârcotaşi spun că abia după venirea lui Alex Filip în PLUS, acest partid a avut – în sfârşit – un om care ştie să scrie! Personal, neg vehement o astfel de afirmaţie…

Şi uite aşa, de când cele două partide, şi anume USR şi PLUS, au devenit un singur partid, respectiv USR PLUS, a început şi … febra alegerilor interne. Pentru că da, şi la nivel naţional, dar şi la nivel local vor fi alegeri, iar povestea cu cei doi copreşedinţi, Dan Barna şi Dacian Cioloş, la nivel naţional, respectiv Eugen Terente şi Marian Machedon, la nivel judeţean, se va termina curând cu câte un invingător. Şi cum multe alegeri locale au fost câştigate prin votul alegătorilor cu mutaţie sau viză temporară, iată ce le-a trecut prin minte celor de la PLUS: să le facă „mutaţie” celor de la Pro România Sarichioi în PLUS Sarichioi! Contactaţi telefonic, atât copreşedintele USR PLUS Tulcea, Marian Machedon, cât şi purtătorul de cuvânt al fostului PLUS Tulcea, Alex Filip, nu au răspuns pentru a ni se oferi un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Prin urmare am cerut un punct de vedere de la celălalt copreşedinte USR PLUS, Eugen Terente, un punct de vedere care a lămurit ceva esenţial pentru ceea ce înseamnă USR PLUS din 16 aprilie 2021 încoace: „Eu personal nu am cunoştinţă de traseism politic în interiorul noului USR PLUS şi cred că fiecare jurnalist îşi asumă ceea ce scrie. Vă asigur de un singur lucru şi anume acela că noi, la fostul USR, filiala judeţeană Tulcea, nu am primit niciun membru al Pro România Sarichioi. De asemenea, un lucru vreau să fie foarte clar: nici USR şi nici PLUS, înainte de a deveni un singur partid, nu au fost înfiinţate pentru traseişti politici şi am încrederea că nici noul USR PLUS nu va fi, de acum înainte, aşa ceva”, a declarat deputatul Eugen Terente, copreşedintele USR PLUS.

„Să fie sănătoşi în PLUS!” – spune preşedintele Pro România Tulcea, Liliana Marinescu

Preşedintele Pro România Tulcea, Liliana Marinescu a confirmat faptul că un număr de membri ai filialei locale din Sarichioi au migrat spre PLUS încă de luna trecută. „Să fie sănătoşi în PLUS! Nu a fost una dintre filialele care ne-a adus rezultate bune la locale sau parlamentare şi prin urmare consider că nu e nicio pierdere faptul că unii dintre foştii membri ai Pro România Sarichioi au ales alt partid. Ştiu că cei care au rămas sunt trup şi suflet pentru valorile Pro România şi în jurul lor vom construi un nucleu puternic pentru alegerile viitoare”, a declarat Liliana Marinescu.

Plecarea celor de la Pro România Sarichioi la PLUS Sarichioi, la mai puţin de un an după alegerile locale, pare un traseism politic ieftin. Adică unde ar fi miza dacă până la localele din 2024 mai sunt trei ani? Numai că lucrurile nu stau chiar aşa în interiorul USR PLUS Tulcea. Şi asta pentru că Sarichioi este o filială puternică a fostului USR care a obţinut la scrutinul din toamnă trei consilieri locali, cu unul mai puţin decât PSD sau PNL şi de trei ori mai mult decât Alex Filip sau ce a fost Pro România. Traseismul acesta politic e de înţeles pentru că ar vrea să echilibreze raportul de forţe de la nivel local prin ceva în PLUS de la Pro Promânia pentru noul USR PLUS. Cum în politică, de cele mai multe ori, ce e în plus dă cu minus (vezi fuziunea Pro România cu ALDE sau alianţa USR PLUS pentru Consiliul Judeţean Tulcea care au dus sub pragul electoral nu unul ci două partide) s-ar putea ca şi la Sarichioi ce a fost cu PLUS în USR să capete un mare MINUS!

 

 

Back to top button