Ştirea zilei

Trei mii de lei amendă pentru glume la 112!

Un bărbat din comuna Crișan, județul Tulcea a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 şi a sesizat faptul că este atacat de mai mulţi câini periculoşi. Până la urmă s-a dovedit a fi o glumă făcută de un bărbat în stare de ebrietate care a fost şi amendat.

„În data de 17 noiembrie, în jurul orei 13:30, echipa de intervenție din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea, a fost solicitată, prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, de către un bărbat care a sesizat faptul că este atacat de mai mulți câini pe strada Principală din comuna Crișan, județul Tulcea.

Pentru soluţionarea situaţiei, unitatea noastră a direcţionat echipa de intervenţie aflată în misiune de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în municipiul Tulcea, deplasarea de la Tulcea în comuna Crişan efectuându-se cu ambarcaţiunea Inspectoratului de Jandarmi Județean Tulcea.

Ajunși la fața locului, jandarmii au luat legătura cu apelantul care le-a  comunicat faptul că se află cazat la o pensiune din comuna Crișan. Imediat, oamenii legii s-au deplasat la adresa precizată de bărbat, însă aceștia au fost întâmpinați de administratorul pensiunii respective, care a declarat faptul că nu are nicio persoană cazată la unitatea sa.

Având în vedere cele constatate, jandarmii au luat din nou legătura telefonic cu bărbatul în cauză, care, de această dată a declarat  faptul că se află într-o barcă și se deplasează la Spitalul Județean de Urgență Tulcea.

În acel moment, oamenii legii s-au deplasat din nou pe str. Principală, locul unde, inițial, s-a reclamat atacul canin și au observat un bărbat care se afla într-o stare vădită de oboseală şi emana halenă alcoolică, fiind incoerent în exprimare. În momentul în care oamenii legii au efectuat un nou apel către bărbatul care a reclamat presupusul atac canin, au observat că telefonul reclamantului a început să sune.

Jandarmii au identificat persoana, iar în urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că în jurul orei 13:30, bărbatul a efectuat un apel  la 112, însă acesta a declarat că nu știe cine a sunat la numărul de urgență și nu-și aduce aminte să fi vorbit cu echipajul de Jandarmerie.

Având în vedere cele constatate și faptul că bărbatul nu prezenta nicio urmă de mușcături canine, jandarmii au sancționat contravențional persoana în cauză cu amendă în valoare de 500 lei pentru alarmarea organelor de menținere a ordinii publice, prin solicitarea intervenției la fața locului, fără motiv întemeiat, dar și cu amendă în valoare de 2.500 lei pentru nepurtarea măștii de protecție.

Reamintim cetăţenilor, în mod respectuos, faptul că numărul unic pentru apeluri de urgență 112 trebuie să fie folosit doar în situații de urgență!

Un apel fals poate împiedica sau întârzia oamenii legii să ajungă la cineva care într-adevăr are nevoie!

Cetățenii trebuie să conștientizeze faptul că în timp ce oamenii legii sunt ocupați cu o alarmă falsă, solicitarea neprezentând o situație de urgență, în orice moment se poate produce o situație de urgență în care cineva chiar are nevoie reală de sprijin pentru a i se proteja viaţa, bunurile şi alte valori fundamentale!

Alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat se sancţionează contravenţional conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.”, se arată în comunicatul IJJ Tulcea

Back to top button