Ştirea zilei

Tulcea Gaz explică de ce ENGIE a ajuns furnizor de ultimă instanţă pentru tulceni

- ENGIE Romania a preluat şi consumatorii Gecabuild Brăila, furnizorul pentru măcineni

După mai bine de o săptămână de la momentul preluării consumatorilor casnici şi non casnici din municipiul Tulcea de către ENGIE Romania, din postura de FUI (furnizor de ultimă instanţă), Tulcea Gaz SA Tulcea vine cu precizări preţioase pentru fo;tii lor consumatori.

„În dată de 03.11.2021 am solicitat ANRE retragerea licenţei de furnizare şi desemnarea unui furnizor de ultimă instanţă pentru clienţii Tulcea Gaz.

Creşterea fără precedent a preţurilor pe piaţa gazelor naturale, comparativ cu anul 2020,  a generat  dificultăţi majore de asigurare a fluxului de lichidităţi necesare.

Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans  s-a triplat, societatea fiind în imposibilitate de a asigura aceste resurse financiare în perioada imediat următoare. Pentru a evita sincope în alimentarea cu gaze naturale a clienţilor  noştri, s-a optat pentru soluţia desemnării unui furnizor de ultimă instanţă.” precizează Tulcea Gaz SA, la solicitarea www.infotulcea.ro.

Din 8 noiembrie, ENGIE Romania a devenit FUI pentru foştii clienţi Tulcea Gaz!

Începând cu data de 08.11.2021, Engie România a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de FUI – furnizor de ultimă instanţă de gaze naturale, locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliul societăţii Tulcea Gaz.
ENGIE România, desemnat furnizor de ultimă instanţă, a preluat furnizarea de gaz, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. „Aşa cum am mai precizat Tulcea Gaz s-a confruntat  cu o situaţie de excepţie reprezetată de lipsa temporară de lichidităţi şi pentru a evita distorsiuni în alimentarea cu gaz în perioada rece a clienţilor săi a optat pentru această formulă, prevăzută de reglementările ANRE. Clienţii Tulcea Gaz pot opta (aşa cum de altfel puteau opta şi anterior acestei situaţii) pentru un alt furnizor, în condiţiile prevăzute de lege. Operaţiunea nu presupune costuri şi durata este minimă.” mai precizează comunicatul Tulcea Gaz SA.

Ditribuţia de gaze naturale şi investiţiile rămân la Tulcea Gaz!

Dincolo de situaţia creată cu schimbarea furnizorului de gaze naturale conform legislaţiei ce prevede desemnarea unui furnizor de ultimă instanţă, Tulcea Gaz rămâne operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale în  municipiul Tulcea, asigurând serviciul de distribuţie.

Potrivit oficialilor Tulcea Gaz SA, „reţeaua de gaze naturale se va dezvolta în continuare, această activitate nefiind afectată de retragerea licenţei de furnizare. Cererile de racordare se vor analiza şi se vor da soluţii conform procedurii existente. O listă cu furnizorii de gaz şi preţurile oferite se găsesc pe site ANRE www.anre.ro.
De asemenea, la sediul Tulcea Gaz este afişată o listă cu furnizorii de gaze naturale. Şi înainte de acesta situaţie un număr de peste 1200 de clienţi aveau un alt furnizor. Tulcea Gaz oferă servicii de distribuţie tuturor furnizorilor care solicită acest lucru.
Tulcea Gaz rămâne operator de distribuţie şi va dezvolta reţeua de gaze în colaborare cu autorităţile locale.” se mai arată în comunicatul Tulcea Gaz

IMPORTANT: Furnizarea de gaze este liberalizată aşa încât orice client poate alege orice furnizor doreşte. Chiar şi în absenţa unei situaţii de acest gen, toţi clienţii Tulcea Gaz puteau opta pentru un alt furnizor. Piaţa liberă crează posibilitatea pentru client de a renunţa la un furnizor oricând doresc.

Şi la Măcin, aceeaşi situaţie ca la Tulcea

Societatea brăileană Gecabuild SRL a anunţat tot printr-un comunicat de presă transmis www.infotulcea.ro, că a renunțat la serviciul de furnizare gaze naturale din cauza evoluției radical ascendentă a prețului gazelor pe bursele din România.

Gecabuild SRL Brăila a notificat toți clienții din portofoliu în 27.08.2021 cu specificaţia că pot renunţa la contractul de vânzare cumpărare în vigoare, putând să aleagă un alt furnizor din România, prevăzut în Comparatorul de prețuri ANRE. În urma notificării aproape 500 de clienți din portofoliul total de 1600 clienți au semnat cu un alt furnizor de gaze naturale.” se arată în comunicatul Gecabuild Brăila.

În această perioadă, orice client poate schimba în mod gratuit FUI-ul, adică furnizorul de ultimă instanţă,cu orice furnizor din România, chiar şi online.

„Engie va factura începând cu 15.11.2021 către toți consumatorii preluați. Nu ne-a fost comunicat un preț de furnizare stabilit de ENGIE. Există mai multe preţuri de furnizare gaze naturale în contractele semnate de Gecabuild cu clienții.
Toate aceste contracte au fost semnate, cu negocierea prețului, numai pe Piața Liberă, neavând niciodată contracte semnate pe Piaţa Reglementată.” se mai arată în comunicatul semnat de Cătălin Albu de la Gecabuild Brăila.

Back to top button