Consiliul JudeţeanŞtirea zilei

Vicepreşedintele Petre Badea: „La pod se lucrează 24 de ore din 24 de ore”

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea a efectuat astăzi o vizită de lucru pe șantierul podului peste Dunăre, în zona Smârdan, unde lucrările continuă în ritm susținut. Pe şantier acesta a fost însoţit de arhitectul şef al Judeţului Tulcea, Cristian Ionescu-Preotu şi de către primarul comunei Smârdan, Perică Mărculescu.

„Se lucrează 24 de ore din 24 de ore la acest obiectiv de investiţii foarte important pentru ţară şi pentru judeţul Tulcea. E visul tulcenilor de mai multe generaţii care, iată, acum se conturează graţie unor eforturi începute de către preşedintele Horia Teodorescu pe guvernarea Victor Ponta”, a declarat Petre Badea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Podul suspendat este considerat, la nivel de proiect, al patrulea din Europa ca deschidere centrală (1.120 m), la care se adaugă două deschideri laterale de 469 m și, respectiv, de 364 de metri. Podul suspendat va avea și două viaducte de acces de o parte și de alta, de circa 90 de metri fiecare, și va face legătura între orașul Brăila și, în final, orașul Tulcea, ținând cont că va asigura o legătură directă, nu prin intermediul bacului, pentru legarea Tulcei de restul țării, fără a mai fi nevoie de ocolul pe la Giurgeni-Vadul Oii sau Fetești.

Se „mişcă” şi Drumul Express Constanţa – TULCEA – Brăila

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat la începutul acestei luni semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul expres Brăila (Jijila) – Tulcea (Cataloi).

Contractul a fost semnat cu firma Ingenieria Especializada Obra Civil e Industrial SA. Durata de realizare a contractului este de 24 de luni şi are o valoare de 14.159.206,13 lei, fără TVA,  Proiectul va fi finanţat din alocarea ITI pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, fonduri europene nerambursabile.

„Podul peste Dunăre este, fără doar şi poate, cea mai importantă investiţie în infrastructură ce se realizează în România ultimelor trei decenii. La fel de important este însă şi drumul expres care va lega de acest pod oraşele Constanţa, Tulcea şi Brăila, iar lucrurile se mişcă şi în această privinţă”, a mai declarat vicepreşedintele Consiului Judeţean Tulcea, Petre Badea care s-a aflat azi la şantierul Podului peste Dunăre.

Lucrările la Podul peste Dunăre au fost începute la data de 21.12.2018 astfel încât până la sfârşitul anului 2021 să fie terminate. Lucrările au o valoare totală de 2,3 miliarde lei (circa 500 milioane euro) incluzând şi drumurile de acces, finanţare obţinută în mare parte din fonduri europene prin Programul Operaţional Infras­tructură Mare, dar şi din bugetul de stat.

Proiectul este construit de companiile Astaldi, din Italia, şi IHI Infrastructure System, din Japonia, fiind cele care au câştigat licitaţia cu cele mai bune oferte depuse pentru proiectarea şi execuţia podului. Durata de realizare a investiţiei este de circa 48 de luni, din care 12 luni sunt alocate proiectării iar restul de 36 de luni pentru execuţia proiectului, termenul-limită fiind decembrie 2021.

Back to top button