Victimele Holocaustului comemorate la Templul Israelit
În ziua de 9 octombrie este marcată, în multe orașe din țară printre care și Tulcea, Ziua Holocaustului, o zi instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986.
Anul acesta se împlinesc 81 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria. În ziua de 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate către Transnistria, iar Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, atât în România cât şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, la care se adaugă şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau în alte ţări din Europa.
Pentru a cinsti memoria lor, Solomon Faimblat, reprezentat al comunității evreiești din Tulcea, va organiza azi la templul israelit un eveniment de comemorare a celor 13 victime ale Holocaustului originare din Tulcea și care și-au găsit sfârșitul departe de casă.