fbpx
Folclor

(Video) Zilele Culturii Românești la Balcic (Bulgaria) cu Ansamblul folcloric Dorulețul!

Rar se întâmplă ca România să fie reprezentată de sportivi sau artiști din Tulcea pe undeva în străinătate și chiar dacă se întâmplă asta destul de rar spre deloc mândria locală lipsește în județul și mai ales orășelul cunoscut pentru toleranță etnică și  …toleranță în general.

Un primar din județul Tulcea, Eugen Ion, omul care a reușit în 11 ani să îi facă pe locuitorii comunei să se simtă mândri că sunt din Jurilovca ori de câte ori zeci de mii de români și străini vin la Sărbătoarea Borșului Pescăresc sau la orice alt eveniment (vezi spectacolul dronelor de la inaugurarea portului) organizat pe malul lacului Golovița s-a simțit ieri la rându-i mândru că e tulcean.

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca:

,,Și eu și familia mea preferăm, în general, litoralul românesc. E de înțeles atunci când faci doar 20 de minute până la Gura Portiței, de exemplu. Dar asta nu înseamnă că uneori nu mai trec pe la vecinii din sud, peste granița care, cu ceva vreme în urmă, nu exista. Fie doar și pentru a vedea dacă midiile de acolo își merită faima (sunt subiectiv, știu, dar midiile gătite la Jurilovca nu au egal).

Așa am făcut și azi (ieri, 1 iulie 2023 n.n.) când, dintr-un impuls de moment, am dat o fugă până la Balcic.

Ne plimbam liniștiți pe malul Mării Negre, când, de-odată, dinspre castelul Reginei Maria auzim ritmurile atât de cunoscute ale unei melodii populare românești. Da, la Balcic, unde meniurile restaurantelor sunt în română și mulți localnici vorbesc românește, e posibil să se întâmple așa ceva oricând, dar parcă era ceva mai mult.

Și, într-adevăr, o frumoasă surpriză ne aștepta la câțiva pași: cel mai iubit ansamblu al Dobrogei, Dorulețul, și maestrul Ștefan Coman!

Am înțeles mai apoi că mâine se termină, la Balcic, Zilele Culturii Românești, iar Dorulețul a fost ales pentru a reprezenta folclorul românesc de calitate.

Felicitări, maestre! Nu-i prima dată când sunteți ambasadorul folclorului românesc. Pe mine m-ați făcut să mă simt ca acasă la Balcic, așa cum s-au simțit și mulți dintre înaintașii noștri.„.

Inutil să mai amintim faptul că Ansamblul Folcloric Dorulețul este din municipiul Tulcea, format în marea sa majoritate din copii născuți și crescuți aici și care, în cei 33 de ani de la înființare, a reprezentat și, iată, ne reprezintă cu cinste municipiul Tulcea în țară și în străinătate prin folclor autentic. Poate că nu doar pentru un primar din județ acest lucru ar fi trebuit să fie un motiv de mândrie, cât mai ales pentru cel de la care așteptăm să ne facă să ne simțim mândri că suntem tulceni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button