Ştirea zilei

Weekend cu aproape zece mii de turişti la Vadu şi Corbu

Și în acest weekend a continuat activitatea de monitorizare a plajelor sălbatice de la Vadu, Corbu și Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Astfel, potrivit unui comunicat al ARBDD, pe plaja Vadu au fost estimați, la sfârșitul săptămânii trecute, peste 8200 de turiști și 400 de mașini, pe plaja Corbu, circa 1000 de turiști și 400 mașini, iar pe plaja Midia, circa 450 de turiști și 160 mașini.
Inspectorii ecologi ai ARBDD, aflați în control împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța și Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, au aplicat amenzi vizitatorilor care, din păcate, în continuare nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată. Au fost aplicate 29 amenzi în valoare totală de 9.800 de lei, atât pentru campare pe plajă cât și pentru parcarea mașinilor/rulotelor pe plajă sau pe habitatele de interes comunitar. De asemenea, inspectorii ecologi au aplicat și o amendă în valoare de 12.500 lei pentru neprezentarea actelor de reglementare pentru execuția unei construcții.

În ce privește deșeurile generate de afluxul de turiști, informăm că inspectorii ecologi din cadrul Comisariatului Regional de Control Razim- Sinoe al ARBDD au colectat, în zona plajei Vadu, în cele două zile de weekend, 24 de saci de 120 l capacitate fiecare, iar firma de salubrizare din zonă a ridicat, în zilele de sâmbătă și duminică, 23 de containere cu deșeuri, cu o capacitate de 1,1 mc fiecare.

Revenim cu precizarea că zonele costiere naturale Vadu, Corbu și Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Sit Natura 2000” incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare, expuse pe panourile aflate în zonă.

Back to top button