Primăriia Tulcea

Adio CAF! O firmă din Sibiu va moderniza sistemul centralizat de termoficare

Viceprimarul George Şinghi a anunţat aseară, pe contul său de Facebook, faptul că a semnat contractul de achiziție a proiectului tehnic și execuției pentru înlocuirea CAF-ului cu o instalație nouă de producere a agentului termic furnizat de Energotem.

Contractul a fost adjudecat de Baltur Sib SRL din Sibiu pentru suma de 7.998.000 lei. Cazanul de apă fierbinte existent, care datează din 2004, de capacitate de 50 Gcal/h, va fi înlocuit cu 3 cazane care însumează 20 MW.

Avantajele acestei soluții:

– Soluția modulară cu 3 cazane asigură o redundanță în funcționare și în caz de defecțiune, vor funcționa celelalte două cazane;

– Funcționarea la puterea nominală a cazanelor asigură un randament superior față de situația existentă, când cazanul funcționează la 15-25% din capacitate.

– Nu va mai fi necesară achiziția de certificate verzi, acest aspect generând o economie de 1 mil. euro anual.

Termenul de finalizare și punere în funcțiune a instalației este 1 noiembrie 2022!
Sistemul centralizat de încălzire are nevoie de investiții și soluții inteligente pentru a fi eficient, pentru a reduce pierderile și pentru a deveni o alternativă viabilă economic la sistemele cu centrale de apartament.” a anunţat viceprimarul George Şinghi.

Ce se întâmplă dacă nu se realizează investiţia până la 1 noiembrie?

Simplu: nu toţi cei peste 3500 de tulceni cărora le furniza agent termic actualul CAF vor avea căldură ci doar o parte dintre ei sau căldură mai puţină, nu ca iernile trecute când trebuiau deschise geamurile.

Este un risc şi pentru constructor şi pentru noi. Pentru constructor deoarece termenul de proiectare şi execuţie este unul foarte scurt, iar pentru noi deoarece luna octombrie poate fi una cu temperaturi scăzute şi atunci va trebui să începem furnizarea agentului termic. Soluţia cu aceste trei cazane prezintă un mare avantaj. Putem funcţiona cu unul, două sau toate cele trei cazane. Prin urmare, chiar dacă nu toată investiţia va fi realizată până atunci este posibil să putem pune în funcţiune doar unul dintre cazane pentru a furniza agent termic.” a declarat Răzvan Teodoru, directorul Energoterm SA.

Totuşi, trebuie subliniat faptul că de regulă furnizarea agentului termic la actualul CAF care va deveni istorie din iarna acestui an începea după 1 noiembrie.

Back to top button