„#Sarichioi se află printre comunele cu apă contaminată conform unei investigații jurnalistice Recorder! În urma analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la indicatorii: număr de colonii la 22 grade, număr de colonii la 37 grade, bacterii coliforme, E.coli, enterococi (satul Sabangia); nitrați (satele Sarichioi, Zebil, Enisala și Visterna). Nu trebuie să mai spun că la #Jurilovca nu s-au înregistrat depășiri, conform aceleași investigații.
În tot acest timp, la Primărie se caută de zor un nou șef pentru serviciul de apă. Dar “se caută” e mult spus! Umblă vorba prin târg că persoana e găsită demult, funcția fiind dată cu dedicație. Oameni buni, e strigător la cer! Pe de-o parte analizele arată că avem apă contaminată în comună, populația n-a fost informată despre acest lucru, însă la Primărie nici gând de informare sau rezolvarea problemelor, ci doar interes pentru funcții, remunerații și cârdășii.
Mai multe detalii despre investigația jurnalistică privind apa contaminată din comunele României găsiți aici: https://bit.ly/2Y9cY3L. Mi-ar plăcea să aflu însă și de la voi: v-a spus cineva vreodată că apa din comună are probleme? A comunicat Primăria ceva în sensul acesta?” se arată într-o postare a unui anunţat candidat independent la funcţia de primar al comunei Sarichioi.
Postarea are ca fundament o investigaţie jurnalistică făcută publică pe platforma de video-jurnalism www.recorder.ro sub titlul „Harta apei contaminate din satele României: în peste 800 de comune curge apă nepotabilă fără ca oamenii să fie anunțați” la sfârşitul lunii trecute.
Faptul că sunt depăşiţi unii indicatori în unele buletine de analize din 800 de comune ale României pe parcursul anului 2019 poate fi adevărat dar nu atât de grav încât să afirmi că apa este … contaminată. Culmea este că alţi jurnalişti au realizat o investigaţie oarecum similară cu privire la apa plată din magazine, ambalată (investigaţia – n.n.) la fel de îngrijorător, fără ca niciun mare producător de apă să fie sancţionat cu retragerea licenţei. Apă la fel de …contaminată în fond!
Calitatea apei din judeţul Tulcea a fost de-a lungul ultimilor ani un subiect amplu de dezbateri iniţiate, ca să nu spunem provocate, de cele mai multe ori de către preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Apă – Canal din judeţul Tulcea, Anastase Moraru, primarul oraşului Isaccea, un oraş în care s-au investit fonduri europene consistente prin intermediul operatorului regional Aquaserv iar calitatea apei este impecabilă. Concluzia tuturor dezbaterilor sau şedinţelor, la care au participat nu doar factorii de decizie din domeniul sanitar ci şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene ba chiar şi ai Guvernului (Ministerul Mediului), a fost de fiecare dată aceeaşi: este nevoie de extinderea capacităţii de operare a societăţii Aquaserv la nivelul întregului judeţ, operatorul regional fiind singurul cu capacitatea de a livra apă la aceeaşi calitate.
Revenind la calitatea apei din comuna Sarichioi, Primăria Sarichioi a şi emis un drept la replică cu privire şi la investigaţia jurnaliştilor de la www.recorder.ro dar şi a postăriii de la început, a cărui conţinut îl publicăm în continuare:
„În urma investigaţiilor jurnalistice(care se efectuează aşa cum ştiu toţi jurnaliştii!!) au apărut în presă şi pe pagini de socializare informaţii referitoare la calitatea apei potabile din comună Sarichioi!Informaţii trunchiate, departe de adevăr, care demonstrează că atunci când vrei să „loveşti” în cineva, găseşti orice modalitate de „a afecta” imaginea acelei persoane! Vă vom prezenta mai jos, analize ale apei potabile din fiecare localitate, analize din anul 2019 efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Tulcea care demonstrează ce calitate are apă potabilă în comună Sarichioi…analizele sunt pentru fiecare localitate! Precizăm faptul că, nu întotdeauna, analizele sunt perfecte, având depăşiri în anumite perioade a unor parametri standard, însă în momentul apariţiei unor asemenea depăşiri se efectuează obligatoriu dezinfectarea şi spălarea bazinelor de apă astfel încât, conform rezultatelor următoare aceşti parametri sunt normali!
Pentru a face anunţuri de genul „APA NU ESTE BUNĂ DE BĂUT” este necesar ca un număr de 3- 4 analize consecutive să iasă cu depăşiri a unor parametri, lucru care nu s-a întâmplat nici în anul 2018, nici în 2019 şi nici în anul 2020 până în acest moment!
Trebuie ştiut că şi Avizul de funcţionare a fiecărei instalaţii de apă emis de DSP Tulcea, din fiecare localitate, se eliberează numai dacă apa şi instalaţiile respectă nişte reguli şi nişte parametri (nitraţi, nitriţi şi bacterii)!
Vă anexam la final şi ultimele analize ale apei potabile din fiecare instalaţie din anul 2020 pentru că dumneavoastră să decideţi dacă apa este calitativa sau nu! În rest, totul este cancan jurnalistic susţinut de „cine trebuie”!!”
În concluzie, cu buletinele de analize făcute publice, Primăria Sarichioi face dovada nu doar că apa din comună a fost în parametri pe parcursul anului 2019, ci şi că de fiecare dată când a fost cazul a procedat la „dezinfectarea şi spălarea bazinelor de apă” astfel încât rezultatele următoare la aceşti indicatori depăşiţi să revină în parametri normali.
„M-a preocupat calitatea apei în comună în ultimii 12 ani de când sunt primar şi dovadă stau investiţiile făcute mai ales din 2011 încoace. Sistemul de alimentare cu apă este unul automatizat, poate fi pornit, controlat sau chiar oprit din telefonul mobil ceea ce nu era posibil în 2007-2008 când nici sistemul de alimentare cu apă din comună nu era funcţional. An de an s-au făcut investiţii în alimentarea cu apă: de la infiinţarea sistemului de alimentare cu apă în localităţile care nu aveau până la lucrări de extindere a sistemului existent, forare de puţuri noi, în fiecare localitate. Sigur, se mai pot face modernizări şi se vor mai face, dar principala mea preocupare din ultimii ani a fost să implementăm proiectul de canalizare menajeră iar oamenii din Sarichoi ştiu acest lucru pentru că proiectul este în derulare, se lucrează la el” a declarat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.