fbpx
Ştirea zilei

Atenție la munca în Norvegia! Ambasada României la Oslo a sesizat Inspecția Muncii

Ambasada României la Oslo a transmis recent Inspecţiei Muncii o serie de informaţii spre știința celor care sunt amăgiți cu locuri de muncă bine plătite în Norvegia pentru a nu cădea victime ale înşelătoriilor şi exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei. Din informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare.

Despre ce este vorba

Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul immigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. „Facilitatorii“ solicită 20 – 30% din sumă, copie după paşaport, CNP norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun accord, fraudatorii „împrumută“ sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului.

Mai jos, recomandările Inspecției Muncii pentru cei care sunt atrași de mirajul muncii în Norvegia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button