fbpx
Ştirea zilei

Bilanţ la patru ani pentru FLAG Delta: Peste 4,5 milioane de euro!

Azi, la sala Toma Caragiu a Hotelului Delta din Tulcea a avut loc o conferinţă de progras privind „Stadiul implementării strategiei și vizită de bune practici” organizată de Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării ca un bilanţ al celor patru ani de implemantare a proiectelor din actuala perioadă de programare europeană.

Secretarul de stat Gheorghe Ştefan de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, directorul adjunct Bogdan Dumintrescu de la POPAM, alături de oficialităţile locale au participat la acest eveniment în care au fost punctate nu doar bunele practici, adică proiectele de succes, ci şi lucrurile care ar fi putut fi făcute şi care ar fi avut un impact major asupra sectorului pescăresc.

În perioada 2010 – 2015 Asociaţia Grup Local Pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării – FLAG Delta a elaborat şi implementat Strategia de Dezvoltare Locală finanţată din POPAM 2007 – 2013 în valoare totală 22.284.780,47 euro.

FLAG Delta Dunării a devenit astfel cel mai mare FLAG din Europa, atât din punct de vedere al zonei pescăreşti acoperite, cât şi a valorii strategiei care s-a implementat.

Aşadar, suntem la a doua perioadă de finanţare iar în anul 2017 Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării a demarat proiectul Plan de Dezvoltare Locală integrată a zonei Pescăreşti, finanţat prin POPAM 2014 – 2020. Valoarea totală alocată implementării acestei strategii este 9.437.500 euro.

Obiectivul general al strategiei este dezvoltarea durabilă din punct de vedere socio – economic, de mediu şi cultural al comunităţilor din zona de pescuit şi acvacultura. Rezultatele aşteptate sunt crearea a cel puţin 39 de locuri de muncă noi şi menţinerea a 84 de locuri de muncă.

Împreună, autorităţi publice locale şi beneficiari privaţi, facem toate eforturile pentru a schimba faţa judeţului nostru – avem un scop comun şi pot spune că am reuşit într-un procent foarte mare ceea ce ne-am propus: dezvoltăm durabil această zonă a Deltei.
Dat fiind faptul că Tulcea este un judeţ cu specific aparte, aceasta specificitate a şi fost, de altfel, cauza majoră a sincopelor cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene destinate zonei noastre.
Sigur că mai sunt multe aspecte de corectat şi îmbunătăţit, însă, cu înţelegerea şi sprijinul dvs. îmi exprim credinţa că vom reuşi acest lucru în scopul dezvoltării judeţului nostru şi implicit pentru o viaţă mai bună a locuitorilor Deltei Dunării.
Tuturor distinşilor oaspeţi le mulţumesc pentru sprijinul permanent acordat în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate în contextul implementării Strategiei de Dezvoltare locală.” a declarat Daniel Buhai, preşedintele FLAG Delta.

Investiţii indirecte în sectorul pescăresc prin FLAG Delta

În calitatea sa de manager FLAG Delta Tulcea, Valentin Moldoveanu este de părere că cele 4,5 milioane de euro absorbţie fonduri europene din cele 7,5 milioane contractate deja au avut şi au un aport deosebit pentru sectorul pescăresc din comunităţile componente ale FLAG Delta.

Fondurile europene dedicate acestei strategii au ajuns, echitabil aş spune, aşa cum erau şi recomandările europene atât în sectorul public, dar şi în sectorul privat. Sunt investiţii auxiliare sectorului pescăresc, investiţii care aduc plus valoare acestui sector ce are dedicate sume generoase prin POPAM iar rolul nostru al FLAG este acela să venim cu proiecte complementare. De la investiţii în obiective culturale până la investiţii vitale cum ar fi cele ce privesc situaţiile de urgenţă, dacaă vorbim de investiţiile publice, iar dacă ne referim la investiţiile private acestea sunt diverse, de la o rulotă de street food, ca să dau un exemplu de bună practică de la Sulina, până la studii în ceea ce priveşte resursele de vongole, adică scoici, pe înţelesul tuturor, din teritoriul FLAG Delta, o resursă care azi se importă la un nivel de circa 27 de milioane de euro anual.” a declarat managerul FLAG Delta, Valentin Moldoveanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button