fbpx
Ştirea zilei

Bilanțul Bursei locurilor de muncă de la Tulcea: ”Caut să angajez și nu găsesc!”

Eugen Terente, deputat USR Tulcea cere ”măsuri concrete precum inițiativa USR - Zero Taxe pe salariul minim”

Una dintre tradiționale acțiuni de stimulare a pieței forței de muncă din județul Tulcea, Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de AJOFM Tulcea a demonstrat, mai clar ca niciodată, cât de adevărată este replica dintr-o reclamă la un site de publicitate: ”Caut să angajez și nu găsesc!”.

Așa cum a remarcat și singurul parlamentar de Tulcea prezent la această ediție de Bursă de locuri de muncă de la Tulcea, Eugen Terente, se pare că ”Închiderea Alum Tulcea, lipsa unor angajatori care oferă salarii atractive si interesul scăzut al investitorilor pentru județul nostru, generează o criză acută a pieței forței de muncă. Lipsa de interes a statului in luarea unor măsuri concrete precum inițiativa USR – Zero Taxe pe salariul minim nu face decât să adâncească această prăpastie dintre bugetarii de lux și angajații din mediul privat! Aceeași angajatori care oferă salariul minim pe economie din care statul oprește aproape jumătate și dezinteresul șomerilor oferă imaginea zilei la Bursa Locurilor de Muncă, de azi, de la Tulcea.

O criză care nu mai este una a șomerilor care își caută un loc de muncă ci a angajatorilor care nu mai au cu cine să își desfășoare activitatea. Iată un motiv în plus pentru care poate că această Bursă a locurilor de muncă n-ar mai trebui organizată de AJOFM Tulcea ci de organizațiile patronale. Fiindcă nu mai e o problemă că șomerii, tot mai puțini, nu au unde lucra, ci a angajatorilor care nu mai au cu cine lucra.

Majoritatea dintre angajatorii contactați de reprezentanții AJOFM Tulcea, cu locuri de muncă vacante, nici măcar nu s-au mai sinchisit să își trimită reprezentanți la această acțiune de mediere dintre angajați și angajatori, și așa se face că din 252 de firme din Tulcea cu locuri de muncă vacante azi, la bursă și-au trimis oameni doar 44!

Vorbim doar de municipiul Tulcea fiindcă bursa a fost organizată concomitent la Măcin și Babadag. Dar iată mai jos bilanțul acțiunii, așa cum arată el în comunicatul oficial al AJOFM Tulcea.

Pentru această bursă au fost contactaţi 292 de agenţi economici (252 din Tulcea, 25 din Măcin și 15 din Babadag). Au participat efectiv la bursă 66 de angajatori (44 din Tulcea, 12 din Măcin și 10 din Babadag) care au oferit 539 de locuri de muncă vacante (429 la Tulcea, 73 la Măcin și 37 la Babadag). La acest eveniment au fost prezente 609 de persoane (426 la Tulcea, 85 la Măcin și 95 la Babadag). În urma desfășurării Bursei Generale a Locurilor de Muncă au fost selectate în vederea încadrării 245 de persoane (173 de la Tulcea, 34 de la Măcin și 38 de la Babadag).

Doar 5 cetățeni ucraineni prezenți la Bursa Locurilor de muncă 

”De asemenea, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă au participat și 5 cetăţeni ucraineni care și-au exprimat dorinţa de a se angaja în municipiul Tulcea. Persoanele refugiate din Ucraina care au participat la această acţiune au solicitat locuri de muncă în următoarele ocupaţii: inginer IT, inginer geodez și ajutor bucătar. Precizăm că, în cadrul evenimentului, cetățenii ucraineni au fost puși în legatură cu angajatorii locali și au primit informaţii cu privire programele de formare profesională în vederea creşterii şi diversificării com­petențelor profesionale, dar și informaţii despre locurile de muncă vacante din judeţul nostru sau din ţările Uniunii Europene / Spaţiului Economic European în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii. De asemenea, dintre cele 5 persoane din Ucraina care au căutat un loc de muncă, o persoană a fost selectată în vederea încadrării în muncă.” se mai arată în comunicatul AJOFM Tulcea.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button