fbpx
Ştirea zilei

Borșul lipovenesc de la Jurilovca are toate ingredientele unui succes!

Ieri, în prima zi a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca portul turistic din localitatea situată pe malul Lacului Razim s-a dovedit prea mic pentru zecile de mii de oaspeți. Din estimările organizatorilor, după cele aproape 30.000 de porții de borș de pește servite, au fost cel puțin la fel de mulți oameni, dar cine a stat să îi numere.

Așa e și așa a fost în fiecare an, mai puțin în ultimii doi (din cauza pandemiei): Jurilovca devine o destinație de excelență, dar nu turistică, așa cum chiar Uniunea Europeană i-a atribuit acest titlu în urmă cu 7 ani, ci gastronomică. Asta pentru că pe parcursul celor două zile de festival oamenii vin, mănâncă o porție de borș de pește și pleacă. E limpede faptul că Jurilovca nu are capacitatea de a caza zecile de mii de oameni care ajung aici. Cu atât mai mult, Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca are toate ingredientele unui succes, spune chiar președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Efortul oamenilor din Jurilovca se traduce în câteva săptămâni bune în care fiecare detaliu al evenimentului este analizat și rezolvat. Primarul Eugen Ion și viceprimarul Galina Teleucă își împart responsabilitatea pentru fiecare detaliu, unul de partea gastronomică, altul de partea artistică, unul de pescari și forțe de ordine, altul de voluntari și comercianți și tot așa. Fiecare are câte o  ,,armată” de localnici în coordonare și fiecare știe ce are de făcut. Vedeta, dincolo de ce artiști urcă pe scenă, este an de an borșul de pește iar anul acesta ingredientele au adus în zecile de ceaune 10 tone de pește, 6 tone de legume și alte ingrediente secrete spune primarul Eugen Ion.

Alexandru Pamacai este unul dintre zecile de localnici care în cele două zile de festival este responsabil de partea culinară. Este pescar, nu bucătar, dar dacă nici pescarul din Jurilovca nu știe secretul borșului de pește lipovenesc, atunci cine? Cartofii cu ceapa, bucățile de pește mare, apoi peștele mai mic iar la final roșiile cu ardeii fac posibilă această delicatesă dreasă cu sare, oțet și verdeață la final. Și ce ar mai fi un borș de pește fără un vin alb? Pentru că borșul de pește lipovenesc se amestecă cel mai bine cu un vin alb sec sau demisec. Crama Hamangia s-a ocupat de acest important detaliu.

Cel mai important învitat de la această ediție a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca a fost ministrul Petre Daea. Șeful Agriculturii a venit însoțit la Jurilovca de secretarul de stat Cristian Michael Leonov, un localnic, dar și de Marian Avram, șeful ANPA, originar din comuna vecină, Sarichioi. De altfel, cele două comune, Jurilovca și Sarichioi, au avut puternice comunități de pescari, însă faptul că pentru pește nu se asigură nicio subvenție, meseria de pescar nu mai e la fel de atractivă. Totuși, soluții de refacere a stocurilor de pește și implicit de revitalizare a meseriei de pescar ar fi, dar doar cu bani europeni.

Deloc emoționat, ba dimpotrivă cât pe ce să ia locul prezentatorilor Răzvan Popescu și Cuza,primarul Eugen Ion a vorbit puzderie de lume din fața scenei fără să vadă toată asistența. Și asta pentru că de la an la an evenimentul adună atâta lume cât nu poate fi cuprinsă cu privirea a spus primarul Eugen Ion în momentul festiv al deschiderii oficiale de dinaintea concertului Deliei.

Felicitat la scenă deschisă, de pe scena amenajată pentru recitalurile artiștilor invitați, a fost primarul Eugen Ion chiar de președintele Consiliului Județean Tulcea, nelipsit de la vreo ediție a acestui eveniment.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un recital de zile mari al Deliei și cu un superb foc de artificii.

Azi e ultima zi a Festivalului Borșului Lipovenesc. După ora 12 ceaunele cu borș de pește vor sfârâi, însă mai sunt și alte delicatese pregătite în portul turistic, de porc, de pasăre, de oaie sau de vită, pentru orice gust. În  ,, meniul cinei „sunt așteptați să urce pe scenă Marcel Pavel și Elena Gheorghe, așa că petrecerea continuă la Jurilovca.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE