fbpx
Minorităţi

”But berśa angle, rroma-len!”: Spectacol de Ziua Internațională a Romilor în piața civică!

Ne readucem aminte că această zi a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.
Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rrome.
La congresul din 1971, au participat delegații din 14 țări. Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Gelem, Gelem” (”Mergeam, mergeam”). Drapelul era inițial compus din două culori, albastru și verde, dar la Congresul de la Londra s-a decis adăugarea unei roți roșii în mijloc.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă rromii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor, menționează Niculina IOSIF – președintele Partidei Romilor din Tulcea.
În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006, inițiată de domnul deputat Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor ”Pro-Europa” România. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei rromilor.
Tot astăzi, de Ziua Internațională a Rromilor are loc spectacolul dedicat etniei rrome, în Piața Civică, începând cu ora 18.00. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul ”Baladele Deltei”, Palatul Copiilor Tulcea, Liceul de Arte ”George Georgescu” Tulcea și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea.

Niculina IOSIF
Președinte Partida Romilor ”Pro-Europa” Tulcea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE