Ştirea zilei

Centrul de vaccinare de la Colegiul Medicilor: un an de la primul vaccin împotriva Covid 19!

În urmă cu un an, în data de 4 ianuarie 2021, a început acțiunea de vaccinare împotriva virusului SARS COV 2 (vaccinare anti Covid 19) în toate judeţele din România, printre care şi Tulcea, în care au fost înființate centre de vaccinare. Potrivit Hotărârii luate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, beneficiarii acestei acțiuni au fost medicii și personalul medical sanitar, considerată categoria cea mai vulnerabilă datorită contactului permanent cu pacienții. Primul vaccin la Tulcea s-a făcut la sediul din judeţul jostru al Colegiului Medicilor, singura filială din ţară care şi-a asumat nu doar acest risc, dar şi această mare responsabilitate, atenţie, în mod voluntar! 

La Tulcea, pentru ca acțiunea de vaccinare să fie rapidă și eficientă, Colegiul Medicilor Tulcea, prin dr. Emilia Stamate în calitate de preşedinte, a solicitat încă din decembrie 2020 Direcţiei Judeţene de Sănătate un aviz pentru înființarea unui centru de vaccinare care să se adreseze medicilor din ambulatoriu, medicilor de familie din tot județul, medicilor stomatologi, farmaciștilor precum și personalului din DGASPC Tulcea. Avizul a fost favorabil, centrul de vaccinare a fost deschis în data de 4 ianuarie 2021 şi în primă fază au fost vaccinate un număr de 300 de persoane cu prima doză de vaccin Pfizer și 308 au beneficiat de rapelul cu același tip de vaccin.

Tot personalul implicat, medici, asistente medicale şi registratori au participat la această primă etapă de vaccinare în mod voluntar, înțelegând necesitatea de a sprijini acțiunea de vaccinare a populației motiv pentru care eroilor, aşa cum îmi place mie să le spun celor care au fost din prima zi implicaţi fără frică în această campanie, le mulţumesc în nume personal azi după un an de zile.”, ne-a declarat dr. Emilia Stamate, preşedintele Colegiului Medicilor şi coordonatoarea primului centru  de vaccinare funcţional din Tulcea.

Din data de 18 mai 2021 centrul de vaccinare de la Colegiul Medicilor Tulcea a fost redeschis. În perioada mai-decembrie 2021 s-au utilizat un număr de 15.219  doze de vaccin pentru un număr  6244 persoane vaccinate cu prima doză de vaccin Pfizer, 5949 persoane cu doza 2 de vaccin Pfizer și respectiv 3026 cu doza 3.

Pe parcursul anului trecut am participat la maratonul din Piața civică, organizat în iunie 2021 și am organizat echipe mobile pentru deplasarea în unele localități ale județului Tulcea pentru vaccinarea populației. Cu toţii cei din echipa de vaccinare de la Colegiul Medicilor Tulcea, formată din profesioniști ca doctor Vâlcu Dumitru sau Donciu Anca Viviana, asistenți medicali cu experiență și registratori medicali avem satisfacția că am fost utili în prevenirea efectelor acestei pandemii, desigur, alături de colegii noștri din spitale, cei care sunt în prima linie și care cu toate riscurile la care sunt expuși, depun eforturi deosebite pentru sănătatea populației din acest judeţ„, a mai declarat dr Emilia Stamate, coordonatorul centrului de vaccinare şi preşedintele Colegiului Medicilor Tulcea.

Back to top button