fbpx
Ştirea zilei

Ceremonial cu discursuri, depuneri de coroane și paradă militară de Ziua Națională

Câteva sute de tulceni au participat azi, de la ora 11.00, în Piața civică din municipiul Tulcea la ceremonialul prilejuit de sărbătoarea Zilei Naționale, 1 Decembrie.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Național al României, urmat de o slujbă oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu PS Sa Visarion Bălțat, Episcopul Tulcii.

Au vorbit despre importanța zilei de 1 Decembrie primarul municipiului, Ștefan Ilie, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și subprefectul cu atribuții de prefect, Nicolae Topoleanu.

Primarul municipiului a deschis seria discursurilor

Primul discus, rostit de la microfonul amplasat lângă statuia lui Mircea cel Bătrân, a fost cel al primarului care a găsit nimerit să îl citeze pe Andrei Pleşu şi a transmis asistenţei următorul mesaj, cităm: „Patriotismul autentic – au spus-o apăsat toți marii noștri oameni de cultură, de la Dimitrie Cantemir la Eminescu, de la Caragiale la Ion Ghica și Octavian Goga, nu se zbiară prin cârciumi și ședințe de partid, nu se lălăie lăcrămos în ritm de manea. A fi român nu e un merit personal. Așa te-ai născut, nu ai fost în situația să optezi. A fi patriot, din punctul meu de vedere e însă altceva: tocmai a asuma locul nașterii tale ca pe un dat providențial, a-l sluji loial și, mai ales a nu-l face de râs, prin incompetență, orgoliu vulgar, moravuri discutabile și demagogie pompoasă.”.  Citatul este parte din convorbirea realizată de Ruxandra Hurezean cu filosoful Andrei Pleșuun fiind răspuns la următoarea întrebare: „Care ar fi patriotismul autentic, cum ar trebui să fim patrioți? Sau ar trebui să fim patrioți? Știți, când am documentat un reportaj despre starea armatei, m-am întâlnit cu o opinie care m-a pus pe gânduri. Un tânăr spunea despre el că, în caz de mobilizare, nu s-ar duce să apere țara, să meargă fiul lui Hrebenciuc, al lui Năstase… căci a lor e țara, ei au luat-o cu japca, lui nu i-au lăsat nici măcar un loc unde să muncească.Ce a vrut să transmită prin acest mesaj totodată preşedintele PNL Tulcea îi lăsăm pe aliaţii lor de la PSD Tulcea să afle răspunsul. În caz că nu l-au aflat deja… În tot cazul, patetic şi mic, mic, mic pentru o ZI MARE!

Apel la unitate din partea Consiliului Judeţean: „Așadar, să ne țină Dumnezeu sănătoși într-o Românie unită!”

Astăzi se împlinesc 103 de ani de când ziua de 1 Decembrie este cinstită și sărbătorită de întreaga națiune română. Așadar, la 1 Decembrie 1918, prin hotărârea întregului popor român, se împlinea un vis secular pentru care au luptat și și-au vărsat sângele multe generații: unitatea național statală. Ne îndrituiau la această unitate originea, limba, datinile, obiceiurile, idealurile si aspirațiile românilor de pretutindeni. Era dezideratul național al tuturor românilor care urcaseră cu sacrificiu treptele istoriei. Unirea românilor s-a desăvârșit în urma unui proces anevoios, dar dorit cu ardoare de înaintașii noștri. Acesta a început cu dubla recunoaștere a lui Alexandru Ioan Cuza și lupta diplomatică dusă de acesta cu Marile Puteri pentru recunoașterea unirii Moldovei cu Țara Românească, a continuat apoi cu dobândirea independenței de stat a României și reunirea Dobrogei cu Țara, pentru a se încheia la momentul 1 Decembrie 1918, când unitatea românească a devenit o realitate de necontestat. (…) Evenimentul pe care astăzi cu mândrie îl sărbătorim este cel mai măreț act al întregii noastre istorii, iar pentru acest lucru le suntem veșnic recunoscători! Așadar, să ne țină Dumnezeu sănătoși într-o Românie unită! La mulți ani, dragi tulceni! La mulți ani, dragi români! La mulți ani, România!“, a transmis vicepreședintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în cinstea eroilor martiri care s-au jertfit pentru reîntregirea României, respectiv defilarea Gărzii de onoare.

Începând cu ora 11.30, pe scena din Piața Civică a avut loc spectacolul „1 Decembrie 1918-2021 – Din suflet de român“, organizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, respectiv Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei“.

Au evoluat, pe scena tulceană, cunoscutul naist Nicolae Voiculeț, alături de „Orchestra România“, dar și artiști precum Ileana Lăceanu, Andreea Chisăliță și Alexandru Pugna. Își dau concursul Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei“, Ansamblul Folcloric „Dorulețul“ și Ansamblul Folcloric „Băbăianca“ din Babadag.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
× CONTACTEAZĂ-NE