fbpx
Tulcea

Comisia Europeană este alături de România în procesul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene!

Eugen Tomac, președintele PMP: „În procesul pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene, am solicitat ca votul din 8 decembrie să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare al UE și Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană. În acest context, am solicitat Comisiei Europene să-și prezinte punctul de vedere cu privire la această acțiune deschisă în premieră în justiția europeană împotriva Consiliului Uniunii Europene.

Răspunsul primit din partea executivului european confirmă în totalitate abordarea noastră în acest proces și ne ajută în cauza deschisă împotriva blocajului injust generat de Austria în Consiliul JAI.”

Răspunsul semnat de Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson:

Vă răspund în legătură cu scrisoarea dvs. din 10 mai 2023, în care prezentați contestația privind anularea și inacțiunea depusă de onorabilul membru al Parlamentului European, domnul Eugen Tomac, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, referitoare la respingerea candidaturii României pentru aderarea la acquis-ul Schengen. Deoarece problema pe care o ridicați intră în competența Direcției Generale pentru Migrație și Afaceri Interne, Președinta Comisiei m-a însărcinat să răspund în numele său.

După cum s-a subliniat în numeroase ocazii, aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar al Comisiei. În raportul din 2023 privind situația în spațiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care au urmat.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Raportul reafirmă încă o dată poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen.

Raportul demonstrează importanța luării unei decizii rapide pentru a asigura întregul potențial al spațiului Schengen, eliminând barierele interne care au un impact negativ asupra cetățenilor români, bulgari și europeni.

În plus, în cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să facă parte integrantă din spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spațiul Schengen mai puternic și mai prosper prin aderarea României și Bulgariei.

Consiliul Schengen a convenit să facă din aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen una dintre prioritățile cheie pentru a doua rundă Schengen.

Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu președinția Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul președinției din 26 mai 2023, președinția suedeză a subliniat că discuțiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România trebuie să continue în mod prioritar.

Aderarea Bulgariei și României este, de asemenea, o prioritate pentru președinția spaniolă, care își propune să încheie rapid negocierile.

Vă asigur că extinderea spațiului Schengen rămâne o prioritate politică pentru Comisie și că România și Bulgaria se pot baza pe sprijinul meu deplin.

Vă rog să acceptați, Stimate Domnule Avocat, expresia considerației mele distinse.” – Ylva JOHANSSON.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button