Conferință UE la Heraklion în Grecia: Acvacultura, o prioritate pentru pescărie durabilă până în 2030
Comisia Generală pentru Pescării de la Marea Mediterană (GFCM) a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Guvernul Greciei, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a organizat zilele trecute la Heraklion în Grecia cea mai mare conferință regională de acvacultură. Intitulat „Conturarea viitorului acvaculturii în regiunea Mării Mediterane și a Mării Negre”. La această conferință a fost invitat și a participat și Mihael Cristian Leonov, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Ruralului. Dezvoltare ca reprezentant al României.
Cinci priorități pentru o acvacultură durabilă până în 2030
Îmbunătățirea securității alimentare rămâne o prioritate, reafirmând rolul acvaculturii în furnizarea de alimente ușor accesibile, cu preț rezonabil și nutritive pentru a satisface o cerere globală în creștere, susținând în același timp economiile locale și reducând dependența de importuri. În același timp, promovarea creșterii bazate pe ecosistem este esențială pentru a sprijini practicile de acvacultură care integrează abordările ecosistemice, pentru a asigura reziliența socială și de mediu, sporind în același timp biodiversitatea și refacerea ecosistemelor marine. În plus, consolidarea guvernanței și a colaborării cu părțile interesate este esențială pentru a îmbunătăți armonizarea cadrelor de reglementare cu standardele globale și pentru a implica în mod activ factorii interesați, inclusiv producătorii la scară mică și comunitățile locale, pentru a stimula procesul decizional echitabil și cooperarea transfrontalieră. Adoptarea practicilor inovatoare, cum ar fi speciile adaptate la clima locală, acvacultura multitrofică integrată și sisteme avansate pentru a aborda impactul schimbărilor climatice și pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung, este, de asemenea, un factor important pentru promovarea în continuare a rezistenței la schimbările climatice și a inovației. În cele din urmă, asigurarea responsabilității sociale și a incluziunii este esențială pentru abilitarea comunităților locale, prioritizarea egalității de gen, îmbunătățirea bunăstării forței de muncă și promovarea participării tinerilor pentru a crea un sector de acvacultură mai incluziv și mai responsabil din punct de vedere social.
„România joacă un rol crucial în regiunea Mării Negre, în special în sectoarele agriculturii și acvaculturii, aliniindu-și obiectivele naționale la Politica Agricolă Comună. În timp ce suntem încă în proces de dezvoltare a strategiilor și de consolidare a sectorului, sprijinim activ inițiativele regionale și promovăm durabilitatea, serviciile de mediu în pescuit și acvacultură. Acvacultura, prin natura sa, este o industrie sustenabilă și prietenoasă cu ecosistemul, care joacă un rol semnificativ în reducerea poluării, refacerea biodiversității și promovarea unei economii curate, circulare”, a declarant Mihael Cristian Leonov, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Ruralului. Dezvoltare, România.